MLEKO SMANJUJE RIZIK: Kako sprečiti rizik od kardiovaskularnih bolesti
LjUDI koji više unose mlečne masti imaju manji rizik od kardiovaskularnih bolesti od onih sa niskim unosom, prema novom istraživanju.

Foto: Depositphotos
Međunarodni tim naučnika proučavao je potrošnju 4.150 šezdesetogodišnjaka u Švedskoj, zemlji s jednim od najvećih svetskih nivoa proizvodnje i potrošnje mlečnih proizvoda, merenjem nivoa određene masne kiseline u krvi koja se uglavnom nalazi u mlečnoj hrani.
Stručnjaci su ih zatim pratili u proseku 16 godina kako bi promatrali koliko je njih imalo srčane, moždane i druge ozbiljne posledice u cirkulaciji, a koliko je njih umrlo.
Nakon statističkog prilagođavanja za druge poznate faktore rizika od kardiovaskularnih bolesti, uključujući doba, prihod, način života, prehrambene navike i druge bolesti, istraživači su otkrili da su oni s visokim nivoom masnih kiselina - što ukazuje na visok unos mlečnih masti - imali najmanji rizik kardiovaskularnih bolesti.
Preporučujemo

NOVA DIJAGNOSTIKA RAKA DOJKE: Naučnici razvili sistem veštačke inteligencije
09. 10. 2021. u 12:00

VEŽBAJUĆI POBEDITE ZIMOGROŽLjIVOST: Redovna rekreacija jača kapacitet pluća
08. 10. 2021. u 17:00

OVA MAJKA JE POSEBNA: Razlog su njena deca, a evo i zašto (VIDEO)
ONI su Ilija, Jovana i Vasilije Hadži-Purić, polaznici Centra za talente "Nikola Tesla".
10. 09. 2025. u 12:13 >> 20:43

OVO JE DETALjAN SPISAK NAMIRNICA KOJIMA ĆE PASTI CENA: Nove ekonomske mere važne za građane
PRESEDNIK Srbije Aleksandar Vučić istakao je juče prilikom izlaganja o smanjenju marži na kućnu hemiju i prehrambene proizvode, a u okviru predstavljanja novih ekonomskih mera za građane, da sniženje koje će uslediti kao posledica ograničenja trgovačkih marži obuhvata 3000 proizvoda iz 23 grupe.
25. 08. 2025. u 13:15

DUBOKO RAZOČARAN - POPOVIĆEV KUM OTKRIO: "Lepa Brena Suzanu uopšte nije zvala, niti je došla saučešće da izjavi"
FOLKER ne krije razočarenje.
11. 09. 2025. u 11:26
Komentari (0)