JELOVNIK ZA JAKE KOSTI: Evo kako da postignete uravnoteženu ishranu
DA bi se sprečilo da sa godinama kosti postanu sve poroznije, ključna je uravnotežena ishrana. Uz to, ako se doda redovno kretanje, bez upotrebe cigareta, vitalna starost je mnogo izvesnija.

Foto: Depositphotos
U suprotnom, kosti će oslabiti do tačke da će se sa lakoćom lomiti. Tada i običan pad i udarac mogu zahtevati hitnu medicinsku pomoć, a neretko i hiruršku intervenciju. Koštano tkivo je živo, i da bi vremenom opstalo, telo mora da razloži staru kost i da istovremeno gradi novu. Da bi skelet ostao čvrst i zdrav, potreban je unos važnih hranljivih materija, što inače važi za svako tkivo u ljudskom telu.
Za očuvanje zdravlja kostiju najbitniji je kalcijum, zato bi mlečne proizvode trebalo jesti skoro svakog dana. Sledi vitamin D, jer bez njega telo nije u mogućnosti da pravilno apsorbuje kalcijum. Ugradnja kalcijuma u kosti dodatno se olakšava i konzumiranjem hrane koja sadrži vitamin K. On se uglavnom nalazi u zelenom povrću, siru i jogurtu. Inače, istraživanja su više puta pokazala da unos svežeg povrća i voća pozitivno utiče na očuvanje zdravlja skeleta.
S obzirom na to da je protein jedna od komponenata koštanog tkiva koja se troši, važno je da se nadoknadi ishranom. To podrazumeva jelovnik koji sadrži meso i ribu, jaja i orašaste plodove.
Namirnice koje štete zdravlju kostiju su one koje imaju previše šećera i soli. Na listi nepoželjnih su i previše alkohola i kofeina, gaziranih i energetskih pića.
Ponedeljak
Doručak: ovsene pahuljice prelivene jogurtom sa medom, kakaom, sitno iseckanim suvim smokvama, bademima, rogačem i semenkama bundeve i lana
Večera: pileće belo meso u paradajz sosu sa salatom od barenog brokolija, začinjenog belim lukom i maslinovim uljem
Utorak
Doručak: dva barena jaja, šolja jogurta i integralni hleb
Ručak: riba pečena u foliji u rerni i krompir salata
Večera: paprika punjena sirom, integralni hleb i salata od svežeg kupusa
Sreda
Doručak: griz sa kakaoom
Ručak: testenine sa mlevenim mesom u paradajz sosu sa dosta rendanog kačkavalja
Večera: salata od piletine i povrća sa pavlakom
Četvrtak
Doručak: sutlijaš sa suvim grožđem
Ručak: krem-čorba od brokolija i lazanje
Večera: makarone sa sirom i jajima, i salata po izboru
Petak
Doručak: omlet sa kačkavaljem, pečenicom i rukolom
Ručak: grašak sa piletinom i kupus salata
Večera: grčki jogurt i prepečen hleb sa malo maslinovog ulja i belog luka
Preporučujemo

DUNjE DA SE LAKŠE DIŠE: Lekovita moć ovog voća sprečava infekcije i ojačava bronhije
15. 11. 2021. u 11:45

UPORNA EŠERIHIJA: Urolog Uroš Babić otkriva kako se leči ovo složeno oboljenje
16. 11. 2021. u 13:14

CEO ŠID TUGUJE ZA LEPOM MILANOM: Devojka (26) tragično preminula, danima se opraštaju od nje na društvenim mrežama
DEVOJKA Milana Mišić (26) iz Šida tragično je preminula 15. jula, a na večni počinak ispraćena je dva dana kasnije u pratnji neutešne porodice, prijatelja, rođaka i mnogobrojnih sugrađani koji se danima od nje opraštaju na društvenim mrežama.
27. 07. 2025. u 08:48

EKSKLUZIVNI SNIMCI HAPŠENjA ŠIPTARSKOG TERORISTE: Ovako je pao bivši pripadnik OVK u Svilajncu, evo za šta se sumnjiči (VIDEO)
ŠIPTARSKI terorista i bivši istaknuti pripadnik terorističke OVK Halili Lulzin, uhapšen je danas u Svilajncu, u zajedničkoj akciji Bezbednosno-informativne agencije, Službe za otkrivanje ratnih zločina UKP MUP-a Republike Srbije, a u saradnji sa Tužilaštvom za ratne zločine.
22. 07. 2025. u 20:54

NAUČNICI U STRAHU - RIZIK OD NESTANKA: Ada Bojana i Bokokotorski zaliv u opasnosti - more nikada nije bilo takvo
NIVO Jadranskog mora će, prema projekcijama, do kraja veka porasti 35 centimetara (cm), što će ugroziti obalska područja, posebno područje Ade Bojane i delove Bokokotorskog zaliva, navodi se u prošlogodišnjem Nacrtu Nacionalnog plana Crne Gore za prilagođavanje na klimatske promene.
25. 07. 2025. u 08:55
Komentari (0)