AKO VAS BOLI OVAJ DEO TELA, ODMAH SE JAVITE LEKARU: Moguće doživeti infarkt, a da se ne pojave jasni simptomi

Novosti online

21. 09. 2024. u 21:49

INFARKT miokarda u najvećem broju slučajeva možete prepoznati, ali moguć je i potpuni izostanak simptoma.

АКО ВАС БОЛИ ОВАЈ ДЕО ТЕЛА, ОДМАХ СЕ ЈАВИТЕ ЛЕКАРУ: Могуће доживети инфаркт, а да се не појаве јасни симптоми

Foto Pixabay

Lekari zato apeluju da je potrebno voditi računa o svom zdravlju, odlaziti na redovne kontrole što se posebno odnosi na one starije od 40 godina, jer je to period kada se bolesti i genetske predispozicije aktiviraju, naročito ako se ukrste sa štetnim navikama.

Faktori rizika mogu biti pušenje, gojaznost, fizička neaktivnost, kao i nasledni faktor. Kako stručnjaci objašnjavaju, kod svake bolesti najvažnije je otkriti je na vreme, i otpočeti adekvatno lečenje.

Promena vremena i temperaturne razlike mogu prouzrokovati kod određenog dela ljudi zdravstvene probleme. Lekari podsećaju, da se  problemi mogu javiti kod hroničnih bolesnika, posebno kod kardiovaskularnih.

- Više od 70 odsto populacije ima povišen krvi pritisak. Nije bitno da li je nasledna predispozicija u pitanju ili smo ga stekli usled stresa i načina života, krvni pritisak je dosta zastupljen i jako je bitno kontrolisati ga, uzimati lekove. Naš narod nije svestan koliko krvni pritisak rastura naše srce, objasnio je kardiolog.

Preventivni pregledi

Podsećamo, u Srbiji se nedeljama unazad obavljaju preventivni pregledi u organizaciji Ministarstva zdravlja.


Građani će ove nedelje moći da obave pregled hematologa, pregled gastroenterologa, da izmere krvni pritisak, urade laboratoriju (krvna slika, biohemija, LDH, feritin, Fe, bilirubini, transaminaze, CRP), kao i tumor markere (CEA, CA 19-9, i AFP opciono).

Besplatni preventivni pregledi obavljaju se bez zakazivanja i pacijentima nije za pregled potrebna zdravstvena knjižica. Kao i do sada, pacijenti kod kojih budu uočene nepravilnosti prilikom pregleda biće upućivani na dalju dijagnostiku.

(Telegraf)

BONUS VIDEO: BESPLATNI PREVENTIVNI PREGLEDI ŠIROM SRBIJE: Gužva u Domu zdravlja u beogradskoj opštini Palilula

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

KADA se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

21. 09. 2024. u 19:21

Komentari (0)

Kako da vreme na poslu bude ispunjeno zadovoljstvom – Pogledajte dugačak spisak benefita koje nudi Mercator-S