PATRIJARH BLAGOSILJAO SRPSKI NAROD U PARIZU: Svetinja prepuna, vernici u redu i na ulici

Goran Čvorović - Stalni dopisnik iz Pariza

09. 10. 2022. u 07:11

VELIKA je čast to što nas je poglavar SPC posetio, jednoglasna je poruka velikog broja Srba okupljenih juče u prepunoj srpskoj pravoslavnoj crkvi Sveti Sava u Parizu.

ПАТРИЈАРХ БЛАГОСИЉАО СРПСКИ НАРОД У ПАРИЗУ: Светиња препуна, верници у реду и на улици

Foto G. Čvorović

Za Njegovu svetost patrijarha Porfirija u subotu je upriličen svečani doček, tradicionalno, pogačom i solju, posle čega je priređena svečana doksologija u hramu.

Susret naših građana iz francuske prestonice sa patrijarhom organizovan je uoči ustoličenja vladike zapadnoevropskog Justina koji će biti intronisan danas na arhijerejskoj liturgiji u istoj crkvi. Time će episkop Justin i zvanično preuzeti novu dužnost.

Foto G. Čvorović

- Sigurno ste bezbroj puta sebi postavili pitanje kako da sačuvate svoju decu da ostanu verna predanju i svojoj istoriji, iako živite daleko od matice. Odgovor je na ovom mestu. Neka je blagoslov Božji s vama, vašim porodicama i prijateljima, ali i sa svim ljudima koji žive u ovom gradu i u ovoj blagoslovenoj zemlji - rekao pored ostalog okupljenima patrijarh Porfirije.

Vladika Justin (u sredini) Foto G. Čvorović

Zapadnoevropska eparhija SPC obuhvata područja Francuske, Španije, Portugalije, Belgije, Holandije i Luksemburga. Sedište joj je u Parizu, u Crkvi Sveti Sava, u pariskoj Ulici Simplon.

VERA

Na večernjoj službi pored velikog broja vernika bilo je 16 vladika i drugog visokog sveštenstva.

- Ovo pariska eparhija još nije videla - rekao nam je vladika Justin (na slici u sredini).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JEDNA OD TEMA DANA U RUSIJI: Ruski mediji o utakmici u Leskovcu i predsedniku Vučiću (FOTO)