MINISTARKA POPOVIĆ SA GADOM VALI IZ UN: Unapređena saradnja, doprinos žena pravosuđu

S. J. M.

17. 11. 2023. u 11:22

MINISTARKA pravde u Vladi Republike Srbije Maja Popović sastala se sa podsekretarkom Ujedinjenih nacija, izvršnom direktorkom Kancelarije Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal i generalnom direktorkom Kancelarije Ujedinjenih nacija u Beču Gadom Vali.

МИНИСТАРКА ПОПОВИЋ СА ГАДОМ ВАЛИ ИЗ УН: Унапређена сарадња, допринос жена правосуђу

Ministarstvo pravde

Na sastanku je iskazano obostrano zadovoljstvo saradnjom koju Republika Srbija ima sa Kancelarijom Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal i naglašena je spremnost da ostvarena saradnja bude unapređena.

Ministarka Popović je upoznala direktorku Vali sa Nacrtom rezolucije o zaštiti uzbunjivača koji je pripremila Vlada Republike Srbije, uz konsultacije sa nevladinom organizacijom ,"Pištaljka" i UNCAC koalicijom, uz opsežne doprinose Kancelarije za droge i kriminal Ujedinjenih nacija.

Na sastanku je ukazano i na značajnu ulogu žena u pravosuđu i njihov doprinos unapređenju pravosuđa, kao i o zastupljenosti žena na funkcijama u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti. Ministarka Popović je upoznala direktorku Vali sa statističkim podacima o broju žena u sudstvu i javnom tužilaštvu i na ostalim javnim funkcijama u Republici Srbiji.

Direktorka Vali je pohvalila rezultate koje je Republika Srbija ostvarila u toj oblasti, naglašavajući da je impresivno da Republika Srbija ima više od polovine žena na sudijskim i javnotužilačkim funkcijama i da su žene na više od trećine funkcija u Vladi Republike Srbije.

Direktorka Vali je uputila poziv ministarki Popović za učešće na globalnoj konferenciji posvećenoj ulozi žena u pravosuđu, koja se održava marta 2024. godine u Beču.

Sastanku je prisustvovao i pomoćnik ministarke pravde Vladimir Vinš i šef Misije Republike Srbije pri Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju i drugim međunarodnim organizacijama u Beču prof. dr Žarko Obradović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JA SAM HRIŠĆANSKI VITEZ! Novosti otkrivaju šta je Nemanja Majdov napisao nadležnima kada je čuo da će da ga suspenduju jer se krstio