DEVEDESETOGODIŠNJAK OPTUŽEN ZA RATNE ZLOČINE: Hrvatska u tišini procesuira još osmoricu Srba, za jul zakazano 16 ročišta protiv 48 optuženih

V.S.

08. 07. 2024. u 16:54

ŽUPANIJSKO državno odvetništvo u Osijeku nedavno je na internet stranici objavilo da je 17. juna 2024, nakon sprovedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u ovom gradu optužnicu protiv osmorice državljana Hrvatske (godišta 1935, 1967, 1969, 1960, 1957, 1959, 1959. i 1960), zbog počinjenih krivičnih dela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

ДЕВЕДЕСЕТОГОДИШЊАК ОПТУЖЕН ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ: Хрватска у тишини процесуира још осморицу Срба, за јул заказано 16 рочишта против 48 оптужених

Youtube prentscreen

Okrivljeni su Srbi i terete se da su od 15. avgusta 1991. do 20. novembra, u Karancu, "nakon neprijateljske agresije i okupacije mesta Karanca od tzv. JNA i srpskih paravojnih jedinica, kao pripadnici srpskih paravojnih jedinica počinili navedeno krivično delo, odnosno da su prvookrivljeni kao stvarni komandant Teritorijalne odbrane Karanca, a ostali okrivljenici kao pripadnici TO Karanca, postupili protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog prava o zaštiti civilnog stanovništva, tako što su zlostavljali ukupno sedamnaest civila, koji su zbog traume i straha od daljnjih zlostavljanja, sa svojim familijama iselili iz Karanca".

Četvorica okrivljenih nisu dostupni hrvatskom pravosuđu, dok se dvojica nalaze u hrvatskim zatvorima.

U optužnici se ne navode ni imena ni inicijali optuženih, a nije bilo ni javno objavljenih informacija o hapšenjima. Ipak, Dokumentaciono-informacioni centar "Veritas" je utvrdio imena šestorice optuženih: Boško Đurković (1935), Boro Marušić (1960), Žarko Strigić (1957), Milenko Marić (1959), Savo Joković (1967) i Boško Joković, svi iz Karanca kod Belog Manastira, od kojih najmanje trojica imaju i državljanstvo Srbije.

27 SRBA U ZATVORIMA

NA osnovu međunarodnih poternica, koje je raspisalo hrvatsko pravosuđe, širom sveta je do sada, po "Veritasvoj" evidenciji, uhapšeno najmanje 192 Srbina, od kojih su 79 izručena Hrvatskoj. Trenutno se u tamošnjim zatvorima zbog ratnih zločina nalazi 27 osoba srpske nacionalnosti, od kojih je 14 pravosnažno osuđeno, dok su ostali pod istragom, optužbom ili čekaju pravosnažnost presude.

Kako navode, u hrvatskim zatvorima nalaze se: Milenko Marić, izručen iz Velike Britanije po drugi put u aprilu prošle godine, za isto krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva za koje je prvi put bio nepravosnažno oslobođen, a drugi put nepravosnažno osuđen na pet godina zatvora; zatim Savo Joković, uhapšen 2021. u BiH, odakle je izručen u Hrvatsku, gde izdržava kaznu zbog krivičnog dela ubistva, i njegov rođeni brat Boško Joković, koji je pre 17 meseci izručen iz Nemačke, gde je i uhapšen na osnovu evropskog naloga, izdatog u ovom predmetu.

- Raspolažemo i informacijom da je pre izvesnog vremena na osnovu "evropskog uhidbenog naloga" izdatog u ovom predmetu, u Velikoj Britaniji uhapšen i Boro Marušić, koji iz kućnog pritvora čeka skorašnje izručenje u Hrvatsku. Podizanje ove optužnice protiv osmorice Srba zbog navodnog ratnog zločina (inkriminacije iz optužnice teško da se mogu podvesti pod krivično delo ratnog zločina) propratilo je tek nekoliko hrvatskih medija, dok hapšenja optuženika nije propratio niko. U prvoj polovini jula pred četiri županijska suda u Hrvatskoj, u predmetima ratnih zločina ročišta za glavni pretres zakazana su u 16 predmeta u kojima je obuhvaćeno ukupno 48 optuženih, svi pripadnici bivših JNA i SVK. Osmorici se sudi u prisustvu, od kojih su dvojica u istražnom zatvoru, a ostalima u odsustvu. Sva ova suđenja održavaju se u potpunoj medijskoj tišini. To znači da su procesuiranja Srba i pripadniika JNA pred hrvatskim pravosudnim organima za ratne zločine postali rutina i svakodnevnica poput saobraćajki, pa se za njih više niko i ne interesuje - kaže Štrbac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I TENISERI SU ZATEČENI: Francuz potezom oduševio publiku (VIDEO)