ŽRTVE SE MORAJU PAMTITI: U Srebrenici počeli "Petrovdanski dani" prikazivanjem filma "Svjedok"

D.B.M.

09. 07. 2024. u 14:06

PRIKAZIVANjEM dokumentarnog filma "Svjedok" Denisa Bojića u Kulturnom centru u Srebrenici počeli su "Petrovdanski dani".

ЖРТВЕ СЕ МОРАЈУ ПАМТИТИ: У Сребреници почели Петровдански дани приказивањем филма Свједок

RT Republika Srpska

- Cilj filma je da se proširi istina o srpskom stradanju, da naša deca znaju istinu i da smo u tri posljednja rata stradali od istih neprijatelja. Film delom obuhvata i stradanje Srba u Podrinju i sigurno će svako ko ga bude gledao saznati nešto što nije znao o dešavanjima i stradanjima na ovom prostoru. Film je svojevrsna kolektivna ispovest srpskog naroda o njegovom stradanju - rekao je Bojić.

RT Republika Srpska

Denis Bojić, autor filma "Svjedok"

Film "Svjedok" prvobitno je zamišljen i baziran na dokumentaciji i svedočanstvima specijaliste sudske medicine iz Beograda Zorana Stankovića, koja se odnose na stradanja srpskog naroda tokom ratnih dešavanja devedesetih godina na prostoru zemalja bivše Jugoslavije. Nažalost, Stanković je preminuo neposredno pred početak snimanja filma. Radeći na više od 50 masovnih grobnica širom bivše zemlje i obdukciju više od 7.500 žrtava, doktor Stanković jedina je osoba koja je na ovakav način svedočila o razmerama stradanja srpskog naroda.

Načelnik opštine Mladen Grujičić rekao je da se istina o srpskom stradanju mora prenositi, da to znaju i budući naraštaji

- Žrtve se moraju pamtiti - naglasio je Grujičić.

Centralni deo manifestacije Petrovdanski dani biće održan u petak, 12. jula u selu Zalazje kod Srebrenice, gde će za ubijene srpske civile biti služen parastos.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUTIN OTKRIO KO JE RUSIMA FAVORIT NA AMERIČKIM IZBORIMA: Ako se tako zarazno smeje...