LAKŠE DO ŽELJENOG POSLA: Od jeseni "pasoš kompetenicja" u NSZ

B.B.

12. 07. 2024. u 11:04

Građani koji nisu stekli obrazovanje kroz školski i univerzitetski sistem, ali i oni koji to jesu ali žele da se bolje pozicioniraju na tržištu rada, uz pomoć sertifikata kompetencija mogu da sertifikuju i životno znanje kako bi lakše došli do željenog posla. Navedenu uslugu će im od jeseni pružati i savetnici u Migracionim servisnim centrima (MSC) pri Nacionalnoj službe za zapošljavanje (NSZ).

ЛАКШЕ ДО ЖЕЉЕНОГ ПОСЛА: Од јесени пасош компетеницја у НСЗ

Foto: NSZ

Projekat „Pasoš kompetencija" koji je do sada sprovodila Mreža aktivista za Pasoš kompetencija u Srbiji (MAPS) uz podršku Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH,  od jeseni nastavlja i NSZ/MSC. MSC savetnici će uz pomoć ovog instrumenta građanima pružati još kvalitetnije savetovanje i podršku pri definisanju i vrednovanju znanja, veština i iskustava stečenih tokom života.

Prema rečima Ivane Ristićević iz GIZ, građani koji su im se obraćali za pomoć dobro prihvatili Pasoš kompetencije.

- Pasoš kompetencija je već pokazao dobre rezultate u osnaživanju osoba iz osetljivih ili teško zapošljivih kategorija da se istaknu na tržištu rada, pogotovo što njegova primena ne zavisi od obrazovanja i socio-ekonomskog statusa osobe koja koristi uslugu izrade Pasoša - kaže Ristićević. - Zato je GIZ je podržao savetnike pri Migracionim servisnim centrima obukom za korišćenje alata i time im na neki način olakšao svakodnevni rad sa klijentima.

Pasoš se razlikuje od klasičnog karijernog savetovanja po tome što je više usredsređen na osnaživanje savetovane osobe - na jačanje njenih snaga kroz definisanje kompetencija koje već poseduje, ali i prepoznavanje neiskorišćenih potencijala za razvoj novih kompetencija. Cilj je podsticanje na celoživotno učenje i aktivniju ulogu na tržištu rada.

Savetnik za zapošljavanje iz filijale u Beogradu Miroslav Jović navodi da je u komunikaciji sa klijentom ključno pomoći mu da se oslobodi, otvori prema sebi i prepozna svoja znanja i veštine značajne na tržištu rada.

- Razgovor koji se vodi u više sesija trebalo bi da otvori ličnost, da prođe kroz svoj celokupni radni iskustveni period života - objašnjava Jović. - Treba uzeti u obzir i prijavljeni i neprijavljeni radni staž, ono što je osoba radila u okviru svoje delatnosti i van nje, šta je radila u porodici. Upravo je to Pasoš kompetencija - ako neko, na primer, u kući kreči, lepi tapete, ako je bio pomoćni radnik u gradnji svoje kuće, da se to sve uzima u obzir. Ljudi treba da dobiju potvrdu da je to poslodavcima vredno.

Pasoš kompetencija može biti efikasan instrument i za pomoć poslodavcima u procesu profesionalne selekcije ili sistematizacije radnih mesta.

- Poslodavci će upoznajući se sa korisnicima koji imaju sertifikat o svojim kompentencijama biti osvešćeniji da je to nešto što treba uzeti u obzir. Recesija radne snage dodatno je potvrda da je potrebno zapošljavati ljude zbog njihovih znanja, veština i isukustava, ne zbog formalnog obrazovanja - kaže Vinka Žunić iz MAPS

Projekat „Pasoš kompetencija" i integracija projekta u mrežu Migracionih servisnih centara, podržani su u okviru globalnog programa Nemačke razvojne saradnje „Centri za Migracije i Razvoj" ZME, koji u Srbiji sprovodi GIZ.

Promocija zapošljavanja jedan je od strateških ciljeva Nemačkog informativnog centra za migracije, stručno obrazovanje i karijeru DIMAK i podrazumeva individualno savetovanje i informisanje o mogućnostima stručnog obrazovanja, zapošljavanja i reintegracije, kao i obuke za pripremu radne biografije i prijavljivanje za posao. Partneri ZME programa su Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nacionalna služba za zapošljavanje i Komesarijat za izbeglice i migracije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JA SAM HRIŠĆANSKI VITEZ! Novosti otkrivaju šta je Nemanja Majdov napisao nadležnima kada je čuo da će da ga suspenduju jer se krstio