ZA FILIPOV SAMOSTALAN KORAK PEŠAČI DO MANASTIRA OSTROG: Humani gest D.S. iz Centra za socijalni rad u Novom Sadu

Lj.P.

05. 08. 2024. u 15:11

ŠESTOGODIŠNjEM dečaku Filipu Bajiću, neophodna je pomoć za nastavak lečenja, a u skupljanju novca mališanovoj porodici, pomoći će D.S. ispred novosadskog Centra za socijalni rad koji će u sredu 7. avgusta, krenuti na humanitarno pešačenje do manastira Ostrog, kako bi tim gestom pomogao da Filip počen samostalno da korača kroz život.

ЗА ФИЛИПОВ САМОСТАЛАН КОРАК ПЕШАЧИ ДО МАНАСТИРА ОСТРОГ: Хумани гест Д.С. из Центра за социјални рад у Новом Саду

FOTO: Centar za socijalni rad

Filip je dete iz blizanačke trudnoće rođen 2018. godine koja se završila prevremeno u 32. nedelji.

FOTO: Centar za socijalni rad

Sedmog dana po rođenju dobija sepsu, zatim sledi meningitis, upala creva. Na intezivnoj nezi je bio 26 dana, od toga 20 dana na mehaničkoj ventilaciji. Sa 13 dana je operisao creva. Lečen je od vetinopatije i kao posledica ostaje nistagmus. U toku lečenja sepse dobija neontalne konvulzije. Iz bolnice se otpušta nakon dva i po meseca uz niz dijagnoza i terapija. Većinu je vremenom pobedio međutim posledice su ostale u vidu cerebralne paralize (spastična diplegija G801).

Na rehabilitacije je krenuo već sa četiri meseca.

FOTO: Centar za socijalni rad

Filip trenutno može da se kreće samo uz pomoć hodalice ili uz pomoć druge osobe. Za prve samostalne korake potrebno je još mnogo rada, vežbi i truda.

Filipu su sredstva potrebna za neurorehabilitaciju, terapije na lokomatu, kinezi terapije, hidroterapije, intezivne fizikalne terapije, pet terapije, hipoterapije, i mnoge druge troškova tokom lečenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POTRESNA ISPOVEST NEBOJŠE IZ KIKINDE: Otac i ja smo ostali bez posla 2008, nismo znali kako ćemo da preživimo (VIDEO)