HLADNI FRONT NAM JE SVE BLIŽE: Stiže zahlađenje, pljuskovi i grmljavina, a evo i kada

Novosti online

26. 09. 2024. u 09:18

ČETVRTAK i petak doneće Srbiji sunčano i veoma toplo vreme. Maksimalna temperatura biće danas u većini predela oko 30 stepeni, a vrhunac vrućine očekuje se sutra, uz temperature i do 33 °C.

ХЛАДНИ ФРОНТ НАМ ЈЕ СВЕ БЛИЖЕ: Стиже захлађење, пљускови и грмљавина, а ево и када

Foto: Unsplash

Veoma toplo vreme biće posledica priliva vrele vazdušne mase sa severa Afrike.

Istovremeno, zapadna Evropa i oblast Alpa nalaze se na udaru ciklona i hladnog fronta sa Atlantika, uz obilne padavine i jako zahlađenje.

Iako će i u subotu u većem delu zemlje biti sunčano i veoma toplo, severozapad zemlje već tokom dana zahvatiće preokret vremena, zbog prodora hladnog fronta.

Hladni front sa kišom i grmljavinom, uz jak severozapadni vetar već tokom dana stići će do Bačke, a ispred fronta biće i dalje kao tokom leta. Maksimalna temperatura biće od 22 u Bačkoj do 32 °C na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 29 °C, pojasnio je Đorđe Đurić u svojoj prognozi.

Pred kraj dana i tokom večeri hladni front širiće se i prema ostalim predelima Srbije i na svom putu donositi jaču promenu vremena sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz skretanje vetra na jak severozapadni, a i temperatura će biti u drastičnom padu.

U nedelju će biti pravo jesenje vreme. Očekuje se oblačno i osetno hladnije sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, ali će oblačni sistem sa padavinama se brzo premeštati dalje na istok zajedno sa hladnim frontom.

Maksimalna temperatura biće od 14 do 18 stepeni, na istoku Srbije do 22 °C.

Početkom sledeće sedmice biće prohladno, uz prestanak padavina.

Početak oktobra doneće stabilno vreme i hladna, ponegde i maglovita jutra, a tokom dana uslediće postepeni porast temperatura.

S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za ovo doba godine u Srbiji od 20 do 25 °C, one će do subote biti i za sedam-osam stepeni više od napomenutog proseka, da bi u nedelju bile za pet do sedam stepeni ispod proseka, jer bi usledio pad temperatura i za više od 15 stepeni.

Kako nas u narednom periodu očekuju burne vremenske prilike, potrebno je redovno pratiti državne i nadležne službe i ponašati se u skladu sa vremenom i sa njihovim preporukama.

Očekivane padavine neće uticati na vodostaj Dunava, a nakon višemetarskog rasta, Dunav će početi da opada u gornjem toku Bačke, kasnije i na ostalom delu toka, tako da nema opasnosti od poplava na Dunavu, jer je zahvaljujući veoma niskom prethodnom vodostaju bio i više nego spreman za dotok ogromne količine vode iz centralne Evrope.

(Telegraf.rs)

BONUS VIDEO: BRAK SRBINA I KINESKINjE: Najinteresantniji običaj slava/ Nekoliko minuta sa Ičen i Nemanjom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

ŠEK ŠOKIRAO CEO SVET: Amerikanci neće uzeti zlato na Olimpijskim igrama 2028! Ovi timovi mogu do postolja!