DR BEGOVIĆ NA PRIJEMU "SERBIA BEYOND FUTURE" U NJUJORKU: "Želimo ceo svet da uključimo u projekat BIO4 kampus"

Promo

27. 09. 2024. u 10:49

MINISTARKA nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović je u Njujorku, na prijemu "Serbia Beyond Future", u organizaciji Stalne misije Srbije pri Ujedinjenim nacijama, sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem predstavila planove Srbije za dostizanje ciljeva održivog razvoja, projekat BIO4 kampus i govorila o izložbi Ekspo 2027.

ДР БЕГОВИЋ НА ПРИЈЕМУ SERBIA BEYOND FUTURE У ЊУЈОРКУ: Желимо цео свет да укључимо у пројекат БИО4 кампус

Foto: Zoran Petrović/NITRA

- Čast mi je da vam predstavim kako Vlada Republike Srbije vidi budućnost i u njoj ulogu nauke, znanja i inovacija koje mogu da unaprede ekonomiju, ali i društvo u celini. Kako nauka može da pomogne dostizanje ciljeva održivog razvoja? Kako možemo kao zemlja i kao članica Ujedinjenih nacija da rešimo ogroman izazov sa kojim se suočavamo? Republika Srbija je inicirala usvajanje Rezolucije o Međunarodnoj dekadi nauka za održivi razvoj. Pozvali smo sve vlade zemalja članica da koriste nauku i znanje kako bismo ubrzali dostizanje ciljeva održivog razvoja.

- Kao odgovor na ogromne izazove koji su pred nama u medicini, poljoprivredi, proizvodnji hrane i očuvanju životne sredine, koje vidimo kao četiri najveća među izazovima, Vlada Republike Srbije odlučila je da izgradi BIO4 kampus. On će okupiti naučnike, privatan sektor, akademsku zajednicu – sve talentovane i pametne ljude povezane oko biotehnologije, biomedicine, bioinformatike i biodiverziteta. Povezivanje informacionih tehnologija i veštačke inteligencije sa biotehnologijom, koja je postala najvažnija naučna sfera današnjice, stvoriće nove perspektive i obezbediti nam nova rešenja za probleme kojima pokušavamo da doskočimo. Gradimo više od trista laboratorija u Beogradu u kojima će u početnoj fazi raditi preko hiljadu doktora nauka, više od četiri hiljade studenata i razvijaćemo inovacije zajedno sa startap zajednicom, privatnim sektorom, naučnicima i Vladom Republike Srbije - rekla je dr Jelena Begović.

Dr Begović je govorila i o predsedavanju Republike Srbije ispred Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju.

- Stičemo mnogo novih partnera širom sveta jer želimo da uključimo ceo svet u ovaj projekat. Cilj nam je da postanemo centar novih tehnologija, a 2025. godine postajemo predsedavajući Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju. Zaista vidimo ovu neverovatnu novu tehnologiju kao budući motor razvoja čitavog sveta, ali i kao izvor rešenja za globalne probleme. Takođe, organizujemo godišnji Samit Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju početkom decembra.

Tokom svog predstavljanja budućih planova Srbije, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija istakla je i napore koje naša država ulaže da pripremi izložbu Ekspo 2027.

- Igra je izvor kreativnosti za umetnike, ali takođe i naučnike i inovatore. Ponosno ću citirati Nikolu Teslu – Progresivni razvoj čoveka vitalno zavisi od inovacija. Za mene lično, on je najveći naučnik svih vremena i prezentovao je svoja otkrića na Medison skveru i u Čikagu na svetskom sajmu. Zato vam sa ponosom ističem da će Srbija biti domaćin međunarodne izložbe Ekspo 2027. Tema je igra – igra uma, igra za inovacije i Igra za čovečanstvo – Sport i muzika za sve. Beograd i Srbija će ta tri meseca biti centar sveta, kada očekujemo više od četiri i po miliona posetilaca - zaključila je dr Begović i naglasila da je Ekspo 2027 prilika za međunarodnu razmenu ideja, te pozvala sve da posete ovu manifestaciju, koja je izuzetna prilika za Srbiju da pokaže svetu koliko se razvija dok ide u potpunosti u korak sa novim tehnologijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

Da li znate šta su privatni dani na poslu i koja kompanija nudi ovaj benefit?