UDRUŽENJE SUDIJA I TUŽILACA SRBIJE: Zabrinjava sporost rada VST u procesu izbora javnih tužilaca i glavnih javnih tužilaca

Novosti online

28. 09. 2024. u 12:50

UDRUŽENjE sudija i tužilaca Srbije (UST) nakon danas održanog radnog sastanka, izražava zabrinutost zbog, kako kažu, sporosti rada Visokog saveta tužilaca (VST) u procesu izbora javnih tužilaca i glavnih javnih tužilaca u javnim tužilaštvima na teritoriji cele Republike Srbije.

УДРУЖЕЊЕ СУДИЈА И ТУЖИЛАЦА СРБИЈЕ: Забрињава спорост рада ВСТ у процесу избора јавних тужилаца и главних јавних тужилаца

Arhiva Novosti

- Zabrinjava i odluka Ustavnog suda kojom je usvojio prigovore i vratio VST na ponovno odlučivanje odluke o izboru sedam javnih tužilaca u Više javno tužilaštvo u Beogradu iz reda javnotužilačkih pomoćnika. Saglasni smo da je presedan predlagati pomoćnike za prvi izbor u najznačajnije više javno tužilaštvo u Srbiji, ali ukazujemo da ovakva odluka usporava i ceo izbor za osnovna tužilaštva u Beogradu, koja imaju jako mali broj javnih tužilaca i funkcionišu sa minimumom kapaciteta, imajući u vidu enormni broj predmeta koji imaju u radu. Podsećamo da Prvom osnovnom javnom tužilaštvu nedostaje još 18 javnih tužilaca, Drugom osnovnom javnom tužilaštvu još 21, a Trećem osnovnom javnom tužilaštvu još njih 16. Takođe, izražavamo zabrinutost i zbog poništavanja oglasa za izbor glavnih javnih tužilaca javnih tužilaštava u Srbiji, pa ponavljanje istih, poput izbora glavnog javnog tužioca Javnog tužilaštva za ratne zločine. Nejasna je sporost tužilačkog saveta u postupku izbora, koja na kraju krajeva nije ni u skladu sa ustavnim reformama i novim pravosudnim zakonima, te pozivamo VST da odlučno pristupi svojim dužnostima i sprovede date izbore u razumnim rokovima. UST se zalaže i za što hitnije donošenje jednog od strateških pravosudnih zakona, a to je novi zakon o Pravosudnoj akademiji, koji će konačno jasno urediti postupak obuke i izbora sudija i javnih tužilaca u skladu sa standardima Evropske unije - navode u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

KAKVA BOMBA: Mitrovića po svaku cenu žele u Premijer ligi?