I VAKCINACIJA BEZ KNJIŽICE I ČEKANJA: U nedelju se nastavlja akcija Ministarstva zdravlja, preventivni pregledi u 200 ustanova

R. D.

04. 10. 2024. u 06:45

AKCIJA besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 6. oktobra, u svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji, a prvi put će u okviru ovog programa koji sprovodi Ministarstvo zdravlja biti sprovođena i vakcinacija protiv gripa.

И ВАКЦИНАЦИЈА БЕЗ КЊИЖИЦЕ И ЧЕКАЊА: У недељу се наставља акција Министарства здравља, превентивни прегледи у 200 установа

Foto D. Milovanović

To, najstarijima, hronično obolelima i drugim osetljivim kategorijama stanovništva, za koje država obezbeđuje antigrip vakcinu, značajno olakšava samu proceduru, jer neće morati da idu prvo kod izabranog lekara, a onda na imunizaciju.

Zainteresovani će tako u nedelju moći da prime zaštitu od gripa u sklopu akcije preventivnih pregleda, pre nego što u ponedeljak 7. oktobra zvanično počne vakcinacija u svim domovima zdravlja.

Vakcina je već distribuirana zavodima za zaštitu zdravlja, i do ponedeljka će biti dostupna na primarnom nivou zdravstvene zaštite.

Foto P. Milošević

Inače, ove nedelje, u akciji preventivnih pregleda koju je Ministarstvo zdravlja obnovilo u maju ove godine, po povratku dr Zlatibora Lončara na mesto ministra zdravlja, u cilju rane dijagnostike i prevencije obolevanja, građani će u 200 zdravstvenih ustanovama moći da obave kardiološki i urološki pregled, izmere krvni pritisak, nivo šećera u krvi, tumor markere PSA za muškarce kao i CEA, CA 19-9, i AFP, i da urade analizu prosečnog nivoa šećera u krvi u poslednja dva do tri meseca (hba1c).

Preventivni pregledi, za koje nije potrebno prethodno zakazivanje, a ni zdravstvena knjižica, i obavezno zdravstveno osiguranje, obavljaće se u terminu od osam do 17 časova.

Lista zdravstvenih ustanova koje učestvuju u akciji, sa detaljnom vrstom pregleda koji će biti obavljani u svakoj ustanovi istaknute su na zvaničnoj internet stranici Ministarstva zdravlja http://www.zdravlje.gov.rs.

Više od milion analiza

U MINISTARSTVU zdravlja koje je juče pozvalo građane da dođu na preventivne preglede u nedelju, očekuju i ovog vikenda veliko interesovanje.

- Tokom osam dana ove akcije, preglede je obavilo 205.000 građana, kojima je urađeno više od milion pojedinačnih pregleda, analiza ili zdravstvenih intervencija - kažu u Ministarstvu zdravlja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

IMALA TEMPERATURU ŠEST MESECI: Niko nije znao šta joj je, a onda su joj saopštili strašne vesti