VANSERIJSKI PODVIG SRPSKIH LEKARA: U Institutu ''Dedinje'' urađena još jedna transplatacija, pogledajte kako je srce stiglo iz Niša (VIDEO)

B.R.

06. 10. 2024. u 09:50

NAKON što je u avgustu urađena prva transplatacija srca posle 30 godina u Institutu za kardiovaskularne bolesti ''Dedinje'' kada je obnovljen transplatacioni program u ustanovi koja je i pre tri decenije prva izvela ovaj podvig u tadašnjoj Jugoslaviji, sada je urađena još jedna transplatacija ovog organa koji život znači.

ВАНСЕРИЈСКИ ПОДВИГ СРПСКИХ ЛЕКАРА: У Институту Дедиње урађена још једна трансплатација, погледајте како је срце стигло из Ниша (ВИДЕО)

Foto: Institut ''Dedinje''

Pacijent je Zoran Josifović koji je 1970. godište iz Loznice, imao je dva infarkta i  šest hospitalizacija. Srce mu je rdilo svega 10 odsto.

Organ je dobijen od kadavera - pacijenta u stanju moždane smrti, iz Univerzitetsko kliničkog centra Niš.

Direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti ''Dedinje'' prof. dr Milovan Bojić o ovom vanserijskom uspehu srpske medicinske struke je rekao:

- Ovo je veliki podvig za Institut Dedinje. Spasili smo čoveka sigurne srmti. On bukvalno više nije imao vremena da čeka donorski organ. Sve naše ekipe su bile angažovane jer smo juče, iako je bila subota, imali 20 koronarografija i 10 interventnih procedura. Ovime pokazujemo da transplantacije u kući koja je prva uradila presađivanje organa neće biti samo sporadične. Naše ekipe su spremne da urade ovaj komplikovan zahvat kada god dobijemo donorski organ - rekao je Bojić za ''Novosti''.

Posebno je važna napredna tehnologija koja je korišćena u transplantaciji, srce do primaoca stiglo na način kakav se koristi u Americi U pitanju je OCS sistem za čuvanje organa (The TransMedics Organ Care System)

Foto: Printskrin

 

To je aparat, odnosno kutija u koju se stavi srce, kroz njega teče krv donora i ono radi. Srce sve vreme kuca, od trenutka kad se uzme iz grudnog koša donora, tad se kratko zaustavi, stavi se u mašinu i sve do trenutka kada se ugradi u grudni koš primaoca, srce kuca. U ovom slučaju, isključena je mogućnost da srce pati zbog nedostatka krvi i kiseonika. Prvih sedam dana su kritični ili izazovni za sve pacijente koji imaju transplantirane organe, uključujući i srce. 

Pogledajte kako je srce stiglo iz Niša: 

Transplatacija srca predstavlja krunu medicine i znači veštinu, umeće i vrhunski profesionalizam. Naši lekari sa Instituta ''Dedinje'' još jednom su pokazali i dokazali zašto su broj jedan u domenu svog profesionalnog delovanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MAJDOV PROGOVORIO: Počelo je od LGBT zastava, a ako mi braniš da se krstim, ne igram po tim pravilima