POTVRDA ILI OBUSTAVA PENZIJE: Rok za predaju dokumenata najkasnije do 22. oktobra

B.B.

09. 10. 2024. u 11:51

DA BI nastavili da primaju porodičnu penziju studenti visokoškolskih ustanova treba najkasnije do 22. oktobra da dostave PIO fondu potvrdu o školovanju, kako im ne bi bila privremeno obustavljena isplata prinadležnosti.

ПОТВРДА ИЛИ ОБУСТАВА ПЕНЗИЈЕ: Рок за предају докумената најкасније до 22. октобра

Foto P. Milošević

Kako je saopštio PIO fond, studenti visokoškolskih ustanova imaju pravo na porodičnu penziju do završetka školovanja, a najkasnije do 26. godine života.

- Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju ne pravi razliku između redovnog i vanrednog školovanja, kao ni između privatnih i državnih visokoškolskih ustanova - navodi se u saopštenju. -  Ukoliko deca, studenti visokoškolskih ustanova, osim porodične penzije ostvarene po domaćim propisima, koriste i porodičnu penziju inostranih nosilaca socijalnog osiguranja, podsećamo ih da bi i tim institucijama trebalo da dostave potvrde o školovanju, ako je to predviđeno propisima druge države.

Potvrde moraju imati podatak o identitetu studenta, podatak o školi koja izdaje potvrdu, na koju školsku godinu se odnosi i status koji student ima u toj školskoj godini. Osim toga, na potvrdama je potrebno navesti jedinstveni matični broj roditelja po kome se koristi pravo na porodičnu penziju. Potvrde se mogu predati lično, na šalteru filijale koja isplaćuje porodičnu penziju ili poslati poštom, na adresu filijale, kao preporučena pošiljka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PIKSI NAŠAO ZAMENU, TRENIRA SA ORLOVIMA: Novi igrač se priključio reprezentaciji Srbije