OGLASIO SE BATUT: U Srbiji registrovana 62 slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila

Tanjug

11. 10. 2024. u 09:05

NA osnovu podataka dostavljenih Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", na teritoriji Srbije do 7. oktobra registrovana su 62 autohtona slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila u humanoj populaciji.

ОГЛАСИО СЕ БАТУТ: У Србији регистрована 62 случаја оболевања од грознице Западног Нила

Profimedia

Prijavljeni slučajevi su sa teritorije Grada Beograda (21 slučaj), Južnobačkog (devet slučaja), Južnobanatskog (šest slučajeva), Podunavskog (pet slučajeva), Srednjobanatskog (tri slučaja), Šumadijskog (tri slučaja), Sremskog (tri slučaja), Mačvanskog (četiri slučaja), Zapadnobačkog (dva slučaja), Braničevskog (dva slučaja), Severnobačkog (jedan slučaj), Raškog (jedan slučaj), Severnobanatskog (jedan slučaj), AP KiM (jedan slučaj) okruga. Od ukupnog broja obolelih 42 osobe su muškog pola, dok je 20 ženskog. Prosečna starost obolelih je 59 godina, navodi "Batut".

Registrovana su i četiri slučaja groznice Zapadnog Nila sa verovatnim mestom zaražavanja van Srbije, i to: dva slučaja sa mestom zaražavanja u Grčkoj i po jedan u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca. Glavni vektor, odnosno prenosilac virusa Zapadnog Nila je Culex pipiens, vrsta komarca koja je odomaćena i kod nas. Sezona transmisije virusa Zapadnog Nila u Srbiji uobičajeno traje od juna do novembra.

U cilju smanjenja rizika od zaražavanja virusom Zapadnog Nila, preporučuje se primena mera lične zaštite od uboda komaraca, i to upotrebom repelenata na otkrivenim delovima tela prilikom boravka na otvorenom, nošenjem odeće dugih rukava i nogavica, svetle boje, izbegavanjem boravka na otvorenom u periodu najintenzivnije aktivnosti komaraca – u sumrak i u zoru, upotrebom zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima, vratima i oko kreveta, redukcijom broja komaraca u zatvorenom prostoru...

U slučaju pojave bilo kakvih simptoma koji su kompatibilni sa neuroinvazivnim oblikom bolesti, odmah se javiti izabranom lekaru, apeluju iz "Batuta".

BONUS VIDEO: "FOOD FREEDOM 45": Nutricionistkinja Maja Babić predstavila novi program ishrane

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SOCIJALNO PREDUZETNIŠTVO: Spoj inovacija i društvene odgovornosti