"PRIČALI SU DA ĐAVO VUČE VOZOVE..." Ovako je veliki akademik Pavle Savić govorio o sumanutoj borbi protiv napretka

Novosti onlajn

22. 10. 2024. u 09:43

AKADEMIK Pavle Savić, srpski fizičar i hemičar, jednom prilikom tokom svoje briljantne karijere govorio je o naglabanjima koja nastaju kako u narodu, tako i u naučnim krugovima, kada se društvo nađe u takvom istorijskom momentu da treba da usvoji nešto novo što će dovesti do nekog većeg napretka.

ПРИЧАЛИ СУ ДА ЂАВО ВУЧЕ ВОЗОВЕ... Овако је велики академик Павле Савић говорио о суманутој борби против напретка

Foto: Printscreen/Jutjub/Marko Randjic

Upravo ovo o čemu je veliki akademik govorio pre nekoliko decenija jeste ono što i danas vidimo u našem društvu - delu političkih aktivista, ali i delu naučne zajednice.

Deo opozicionih političara i aktivista održali su tokom vikenda blokade puteva, kako bi izrazili protest zbog najavljene eksploatacije litijuma. U borbi protiv rude i iskopavanja iste, opozicioni aktivisti ne libe se da posegnu i za čistim neistinama. Tvrdnje da će biti 40 ili 60 rudnika u Srbiji, da će naša zemlja postati pustinja zbog kiseline ili zatrovane vode, jedan su od ovakvih primera. 

Upravo to je ono o čemu je govorio i veliki Pavle Savić: 

"Mislim da se događaju iste stvari kao u vreme prve železnice. Kada je prva železnica trebalo da krene, govorilo se i u ozbiljnim naučnim krugovima o tome kako će železnica doneti velike rizike, kako je sam đavo vuče, kako pri velikoj brzini (a išla je 15 kilometara na sat), mora stradati ljudski organizam, kako će žene pobacivati, pa su dizane i ograde uz železničku prugu da ljudi ne bi kvarili oči od "jureće" železnice. Tako je, otprilike, i sa rizicima od nuklearnih centrala".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BESPLATNA APLIKACIJA ZNAM MAJSTORA JE TU! Revolucionarno rešenje za sve vrste popravki