SRPSKA ELITA UČILA U PARIZU: Stipendisti naše vlade pohađali francuske univerzitete (VIDEO)

J. S.

22. 10. 2024. u 20:30

PORAZOM 1871. godine Francuska je izgubila položaj u međunarodnim odnosima i politički oslabila, ali je Pariz je i dalje ostao prestonica kulture, a francuska nacija simbol slobode za narode Evrope.

СРПСКА ЕЛИТА УЧИЛА У ПАРИЗУ: Стипендисти наше владе  похађали француске универзитете (ВИДЕО)

Dr Aleksandra Kolaković/KCNS

Posebno su francuska umetnost i književnost bile kult obožavanja i mode, čemu nisu odolevali ni stipendisti srpske vlade koji su se školovali na  francuskim univerzitetima - ističe dr Aleksandra Kolaković.

Srbi su tokom boravka u Parizu i drugim gradovima Francuske stekli ne samo znanja, već i životne navike i veze, što je potom obeležilo ne samo njihove lične životne puteve, već i proces modernizacije Srbije. Posle  povratka u otadžbinu izgrađuju državne i društvene institucije po uzoru na Francusku, a pojedinci i u svakodnevni život prenose navike koje su stekli u Francuskoj. Srpski intelektualci razumeli su i prihvatali francuski društveni model i način funkcionisanja države.

- Uzimanje zajmova, okretanje srpskog tržišta ka Francuskoj, posebno od Carinskog rata, koje je možda najslikovitije izraženo preko jednog reklamnog oglasa sa porukom: 'Rat Austriji! Nećemo više da prodajemo Bečki Kalodont – već: Pariski Salodont' i osnivanje Francusko-srpske banke 1910. godine svedoče o tome da je francuski uticaj u Srbiji na početku druge decenije 20. veka bio znatno snažniji nego samo dve decenije ranije - istakla je Kolaković.

Predavanje dr Aleksandre Kolaković  „Francuski model države i društva: perspektiva srpskih intelektualaca na prelazu iz 19. u 20. vek (drugi deo)" može se  pogledati na  Jutjub kanalu KCNS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
BAŠTINA SRBIJE PRED MILIONIMA TV GLEDALACA U RUSIJI: Dve emisije za Novu godinu na Prvom kanalu državne televizije u udarnom terminu

BAŠTINA SRBIJE PRED MILIONIMA TV GLEDALACA U RUSIJI: Dve emisije za Novu godinu na Prvom kanalu državne televizije u udarnom terminu

NOVINARI i snimatelji ruske nacionalne televizije "1", krstare ovih lepih oktobarskih dana Srbijom snimajući materijal za dve epizode popularnog dokumantarno-serijskog programa "Život naših ljudi" (ŽIZN SVOIH). Emisija će biti emitovana na Prvom kanalu ruske državne televizije u udarnom terminu za novogodišnje praznike.

22. 10. 2024. u 12:15

Komentari (0)

BESPLATNA APLIKACIJA ZNAM MAJSTORA JE TU! Revolucionarno rešenje za sve vrste popravki