ZLOČIN KOJI JE ZGROZIO BEOGRAD: Ovako su izgunuli stanari u Vasinoj ulici 22 (FOTO)

Novosti online

22. 10. 2024. u 21:52

BEOGRAD je tokom poslednjih dana okupacije u Drugom svetskom ratu bio poprište strašnih zločina nad civilnim stanovništvom.

ЗЛОЧИН КОЈИ ЈЕ ЗГРОЗИО БЕОГРАД: Овако су изгунули станари у Васиној улици 22  (ФОТО)

Foto: Vikipedija/Google maps printskrin

Među najtežim zločinima nad nevinim građanima, izdvaja se događaj koji se odigrao samo dva dana pre oslobođenja grada, 18. oktobra 1944. godine, u Vasinoj ulici broj 22.

Foto: Vikipedija

 

Pakao u podrumu

Na broju 22 u Vasinoj ulici nalazila se stambena petospratnica koja je postala poprište stradanja dvadeset troje nedužnih stanara, kao i slučajne prolaznice sa detetom. Nacisti su, povlačeći se pred oslobodiocima, upali u zgradu i primorali sve stanare da siđu u podrum, gde su ih zatvorili. Nakon postavljanja eksploziva, prva detonacija srušila je gotovo dve trećine zgrade i usmrtila 23 osobe koje su se nalazile u prvom delu podruma. Neverovatnom srećom, devetoro stanara koji su se nalazili u drugom delu podruma uspelo je da preživi.

Državna komisija za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača iz 1945. godine identifikovala je 21 stradalog stanara, čiji su identiteti bili u rasponu od 6 do 49 godina. Među njima se nalazila i žena sa detetom čiji identitet nije bio odmah utvrđen, a kasnije se saznalo da su u pitanju supruga i dete jednog beogradskog poslanika koji je takođe poginuo tokom oslobodilačkih borbi. Među stradalima bio je i Živomir Kuzmanović, čovek koji je već jednom uspeo da prevari smrt kada je izbegao streljanje u Kragujevcu.

Pre samog rata, na mestu gde se dogodila tragedija, bila je predviđena izgradnja prvog oblakodera u Beogradu od 13 spratova, projekat zadruge "Makedonija". Zgrada je trebalo da bude opremljena najmodernijim sadržajima, a u oglasu objavljenom 1939. godine isticala se kao maksimalno obezbeđena i za slučaj zemljotresa ili vazdušnog napada.

Nacisti su minirali i srušili nekoliko zgrada na Kraljevom trgu, a srećom, stanari su uspeli da se spasu zahvaljujući osetljivosti na miris paljevine. Takođe je zabeležen slučaj gde su nacisti odustali od miniranja zgrade zahvaljujući pojedincima koji su znali nemački jezik.

(Alo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
BAŠTINA SRBIJE PRED MILIONIMA TV GLEDALACA U RUSIJI: Dve emisije za Novu godinu na Prvom kanalu državne televizije u udarnom terminu

BAŠTINA SRBIJE PRED MILIONIMA TV GLEDALACA U RUSIJI: Dve emisije za Novu godinu na Prvom kanalu državne televizije u udarnom terminu

NOVINARI i snimatelji ruske nacionalne televizije "1", krstare ovih lepih oktobarskih dana Srbijom snimajući materijal za dve epizode popularnog dokumantarno-serijskog programa "Život naših ljudi" (ŽIZN SVOIH). Emisija će biti emitovana na Prvom kanalu ruske državne televizije u udarnom terminu za novogodišnje praznike.

22. 10. 2024. u 12:15

Komentari (0)

TO NAS JE TOTALNO POREMETILO: Kapiten crveno-belih razočaran posle poraza od Monaka