PROFESOR ALEKSANDAR SIMONOVIĆ UHAPŠEN U KIRGISTANU: Oglasio se Mašinski fakultet

B.B.

23. 10. 2024. u 15:36

UGLEDNI profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu dr Aleksandar Simonović uhapšen je 19. septembra u Kirgistanu. Ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je da su dva državljanina Srbije uhapšena u Kirgistanu i da je o njihovom privođenju obavešten konzulat Srbije u Moskvi koji preduzima sve radnje i aktivnosti iz svoje nadležnosti.

ПРОФЕСОР АЛЕКСАНДАР СИМОНОВИЋ УХАПШЕН У КИРГИСТАНУ: Огласио се Машински факултет

Foto: Z. Jovnaović/Printksrin

Sada se oglasio i Mašinski fakultet saopštenjem koje prenosimo u celosti:

Redovni profesor Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Aleksandar Simonović, sa Katedre za vazduhoplovstvo, ugledni je profesor naše kuće sa izuzetnom prosvetnom, naučnom i stručnom karijerom. U periodu od 2018. do 2021. obavljao je dužnost prodekana za naučnoistraživačku delatnost. Informacije koje su se pojavile u medijima izazvale su veliku zabrinutost na fakultetu. O njima nemamo nikakvu zvaničnu informaciju.

Profesor Simonović je imao uredan nalog za službeni put, podnet na sopstveni zahtev, pri čemu je kao izvor finansiranja naveo lična sredstva. Kao razlog službenog putovanja naveo je saradnju sa privredom, a avio-karta za putovanje nije kupljena preko procedure koju sprovodi Mašinski fakultet. Prof. Simonović je u zahtevu za odobrenje službenog puto naveo: Ministarstvo odbrane, grad Biškek, država Kirgistan. Nikakvih drugih podataka nemamo u arhivi Mašinskog fakulteta.

Kada je reč o ugovoru o poslovno-tehničkoj saradnji kada se pominje u informacijama u medijima, nije nam poznato o kojoj kompaniji je reč. Ugovori o poslovno-tehničkoj saradnji u najvećim broju slučajeva nisu obavezujuće prirode.

Mašinski fakultet se nada da će se ova neprijatna situacija razrešiti na najbolji mogući način, kako po profesora Simonovića, tako i po njegovu porodicu i naš fakultet. Verujemo da će zavidna karijera prof. Simonovića biti nastavljena na najbolji način, a očekujemo da će nadležni državni organi preduzeti odgovarajuće mere kako bi se ova situacija što pre razrešila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BIO JE PRVA HIV POZITIVNA OSOBA U JUGOSLAVIJI: Član grupe EKV je prema rečima svojih prijatelja živeo i umro kao anđeo