DIREKTOR POLICIJE DO KRAJA NOVEMBRA: Konkurs za izbor na važnu funkciju u MUP Srbije raspisan juče, rok za prijave je 15 dana

Z. Uskoković

27. 10. 2024. u 15:05

POSLE tri godine srpska policija dobiće direktora. Na osnovu rešenja ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića juče je raspisan konkurs za izbor prvog operativca Direkcije. Kada se budu ispunili svi zakonski parametri novi direktor policije sešće u fotelju do kraja novembra.

ДИРЕКТОР ПОЛИЦИЈЕ ДО КРАЈА НОВЕМБРА: Конкурс за избор на важну функцију у МУП Србије расписан јуче, рок за пријаве је 15 дана

Foto TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Budući prvi čovek ovog najznačajnijeg segmenta MUP Srbije moraće, prema važećem Zakonu o policiji, koji je sastavni deo konkursa, da ima najmanje 15 godina rada na policijskim poslovima, na rukovodećim mestima. Neophodno je, takođe, da poseduje i najmanje policijsku obuku osnovnog nivoa, kao i položen ispit za strateški nivo rukovođenja u MUP. Uz druge uslove, kandidat mora da ima isključivo srpsko državljanstvo i najmanje čin majora policije.

Poslednji direktor srpske policije bio je Vladimir Rebić, koji je izabran na tu funkciju pre osam godina. Posle njegovog odlaska u penziju januara 2022, ovim važnim delom MUP rukovodio je pomoćnik direktora Dragan Vasiljević, koji je ovakva zaduženja dobijao direktno od ministara - prvo Aleksandra Vulina, potom Bratislava Gašića i sada od Dačića. Vasiljević u ovom trenutku slovi za jednoj od najozbiljnijih kandidata za ovu izuzetno važnu funkciju.

Pored Vasiljevića, koji je gotovo ceo svoj profesionalni radni vek, osim prve godine, proveo u MUP Srbije, iako je završio Vojnu akademiju i važi za izuzetnog profesionalca, koji ima bogato iskustvo, a više puta je nagrađivan, još jedan vojni akademac pominje se kao budući direktor policije. Reč je o pukovniku Spasoju Vuleviću, dugogodišnjem komandantu Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ), najstarije jedinice komandosa kod nas. Pored toga, Vulević je prvi srpski policajac koji je završio čuvenu FBI akademiju u Americi.

Kao jedan od kandidata pominje se i Dejan Luković, koji je sada pomoćnik direktora policije, a do pre godinu dana bio je na čelu najbrojnije policijske jedinice - Žandarmerije. Ovaj general srpske policije sada je zadužen za specijalne i posebne jedinice u okviru MUP Srbije, a iza sebe ima bogato iskustvo u suprotstavljanju terorističkim i bezbednosnim pretnjama po našu zemlju, ali i građane i njihovu imovinu.

Pored ostalih priznanja, sa svojim žandarmima, dok je bio komandant odreda u Kraljevu, dobitnik je i plakete "Najplemenitiji podvig", koju dodeljuju "Večernje novosti".

Dugogodišnji operativac MUP Srbije Toma Radovanović, koji je sada zamenik direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) pominje se, takođe, kao jedan od najozbiljnijih kandidata za ovu funkciju. Bio je na čelu Službe za specijalne istražne metode (SSIM) Uprave kriminalističke policije (UKP) MUP Srbije kada je otkriveno da je predsednik Srbije prisluškivan. Materijalne dokaze o ovim nezakonitim radnjama, na više desetina diskova, upravo je obelodanio Radovanović. Izvesno vreme bio je i na čelu Interventne jedinice beogradske policije, kao i oficir za vezu u Ambasadi Srbije u Francuskoj.

Dugogodišnji "kandidat" za direktora policije je i Veselin Milić, prvi čovek Policijske uprave u Beogradu, koga na ovoj funkciji "vide" mnogi. On je ceo svoj radni vek proveo u MUP Srbije.

Ministru predlog za trojicu

U KONKURSU se navodi da je za ovu funkciju neophodno visoko obrazovanje, da se budući direktor policije bira na mandat od pet godina, a da je rok za podnošenje prijava 15 dana od objavljivanja konkursa u "Službenom glasniku". Tokom izbornog procesa, komisija će proveravati tehničke sposobnosti kandidata, obaviće se psihiloška procena, a obavezan je i zdravstveni pregled. Sa kandidatima će se obaviti i direktan razgovor u vidu intervjua, posle čega će ministru unutrašnjih poslova biti predložena tri kandidata.

Ministar će sa jednim imenom izaći pred Vladu Srbije, koja će doneti odluku o čoveku koji će operativno rukovoditi srpskom policijom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SADA GA BRANI: Slavni Amerikanac otkrio kako će izgledati dalja karijera Novaka Đokovića