ŽIVOJIN MIŠIĆ U SLUŽBI OTADŽBINE: Čudesna biografija znamenitog srpskog vojskovođe (VIDEO)

J. S.

27. 10. 2024. u 18:07

SRPSKI vojvoda Živojin Mišić čije su pravilne strategijske procene tokom Bregalničke bitke imale presudan uticaj na dalji tok i konačan ishod odlučujuće bitke Drugog balkanskog rata, rođen je Struganiku kod Mionice, 1855. godine – podseća istoričar Srđan Graovac na impozantnu biografiju jednog od najznamenitijih vojskovođa srpske ratne istorije.

ЖИВОЈИН МИШИЋ У СЛУЖБИ ОТАЏБИНЕ: Чудесна биографија знаменитог српског војсковође (ВИДЕО)

Srđan Graovac / KCNS

Po završetku četvorogodišnje Artiljerijske škole, pohađao je austrougarsku školu gađanja i dvogodišnju pripremu za generalštabnu struku. Punih šest godina, pored redovnih dužnosti, predavao je strategiju na Vojnoj akademiji. Tokom svoje četrdesetogodišnje službe bio je najpre učesnik srpsko-turskih ratova i kratkotrajnog Srpsko-bugarskog rata.

Posle  Majskog prevrata bio je primoran da se penzioniše u činu generalštabnog pukovnika, pošto je smatran previše bliskim svrgnutoj dinastiji Obrenovića, ali je reaktiviran 1909. godine tokom Aneksione krize, na lični zahtev načelnika Vrhovne komande generala Radomira Putnika, koji ga je promovisao u svog pomoćnika.

 Mišić je pomogao generalu Putniku da sastavi srpski ratni plan u eventualnom ratu s Austrougarskom, a bio je njegova desna ruka i tokom Balkanskih ratova. Posebno se istakao u Kumanovskoj bici,posle  koje je unapređen u čin generala.

 Predavanje istoričara Srđana Graovca „Živojin Mišić – život u službi otadžbine" može se pogledati na Jutjub kanalu KCNS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DRAMA, SVE SE REŠAVA U BEOGRADU: Đoković u problemu, ovu vest nije želeo da čuje