DANSKO PRASE NA SRPSKOM RAŽNJU: Uzgajivači svinja u našoj zemlji sve više uvoze jeftiniju stoku iz Evrope
VELIKI broj srpskih stočara, poslednje dve godine, uvozi prasiće iz Danske, za tov. Kako je dosta malih uzgajivača tovljenika prestalo ovim poslom da se bavi, najviše zbog skupe hrane, otvorio se put jeftinijih, ali, kako kažu, kvalitetnijih prasića.
 
                                                                                    Foto A. D.
Cene domaćih, po kilogramu, kreću se od 250 do 400 dinara, a iz uvoza oko 300.
- Soja i kukuruz ne obećavaju nešto i sigurno je da će hrana biti još skuplja za životinje - smatra Stipan Šarčević iz Novog Žednika.
- Niko neće da se bavi tovom, jer je veliki broj krmača poslat na klanje. I dok cena žive stoke raste polako ili drastično pada, cene mesa u radnjama skaču. Na našoj farmi imamo gubitak već dve godine, ali je naš krug zatvoren i ne treba da kupujemo tuđe prasiće. Sada je otkupna cena svinja od 250 do 260 dinara po kilogramu. Hrana u inostranstvu je nešto jeftinija, jer oni daju svinjama i prasićima GM soju i kukuruz i to više nije nikakva tajna.
Stočar Zoran Erić iz sela Martinci, objašnjava da je kupio prasiće iz uvoza, jer su naši bili skupi. Iz Danske uzima prasad za tov. Tada je bilo oko 300 dinara za kilogram, dok su domaći išli i više od 400.
- I po kvalitetu su danski prasići bolji sigurno nekih 20 odsto, jer imaju dobre potencijale, a sad čime su hranjeni to ne znamo - rekao nam je Erić. - Od 25 kilograma, sa koliko ih kupujemo, posle jedu domaću hranu. Veliki broj Mačvana radi to, pa je zbog toga i došlo do smanjenja domaćih krmača. Uvezao sam 350 prasadi, a Mačvani uzimaju i po više od 1.000 komada.
Da otkupna cena prasadi u Srbiji, zavisi od regiona, kazao nam je Bora Šuljmanac iz Laćarka. Kako objašnjava, tamo gde ima dosta pečenjara, Čačak i okolina, prasići su skupi. Oni koji nemaju kome da prodaju, nude i za 250 dinara po kilogramu.
- Prasad za tov, koji su nama najbitniji, i dalje imaju visoku cenu - govori Šuljmanac.
- Ne može kvalitetno prase da bude bez 300 do 350 dinara po kilogramu. Ispod te cene prase teško da valja. Veliki sistemi i dalje tove, jer im se isplati. Na kraju imamo situaciju da je građanima meso skupo u radnjama, a meni koji ga proizvodim to je niska cena. Postoji veliki monopol od strane klanične industrije, jer i u slučaju da padne cena tovljenika, kupci i dalje plaćaju meso skupo.
Proizvodna cena tovljenika danas je 230, a otkup je od 250 do 260 dinara za kilogram.
UVOZ MESA
ZA prva tri meseca ove godine, Srbija je uvezla 9.000 tona smrznutog svinjskog mesa. To je za 4.000 tona više nego prošle godine u isto vreme. Broj tovljenika u Srbiji opada, možda i za više od 40 odsto, a uvoz prasadi iz EU raste.
Preporučujemo
 
                    
                    NEMCI TRAŽE PARTNERE U SRBIJI: Dogovoreni novi poslovi na danima dobavljača u PKS
02. 07. 2022. u 18:00
 
                    
                    UKRAJINSKI VOJNICI U KLANICI POKROVSKA: "U gradu je pravi pakao, Rusi doveli sve snage koje mogu"
RUSKA pešadija prodrla je u gradske granice jednog od glavnih strateških ciljeva predsednika Rusije Vladimira Putina, preteći da ga opkoli. Ukrajinske specijalne snage uključile su se u borbe u urbanom području.
29. 10. 2025. u 17:43
 
                    
                    SAD IZDALE GENERALNU DOZVOLU DO APRILA: Odlažu se sankcije ruskoj naftnoj kompaniji
SJEDINjENE Američke Države su danas izdale tzv. "generalnu dozvolu" kojom se privremeno odlažu sankcije Rosnjeftu u Nemačkoj do 29. aprila 2026. godine, objavilo je američko ministarstvo finansija.
29. 10. 2025. u 16:17
 
                    
                    Udala se za 25 leta starijeg čobanina, doživela šok kad je umro
Marsel Amfu je čitav svoj život živeo jednostavno. Njegova kuća nije imala ni struje ni vode. To mu je omogućilo da uštedi ogromne sume novca.
28. 10. 2025. u 21:37
 
                     
                     
                     
                                         
                                         
                                 
                                         
                                         
                                         
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                    
                    
Komentari (2)