VANJA PUŠICA PRAVI SIR ZA PROBIRLJIVE: A njen "zagoreli" kajmak je pravi specijalitet
VANjA Pušica čuva veštine tradicionalne proizvodnje mlečnih proizvoda u podžlatarskom kraju. Njeni sirevi i poseban kajmak osvajaju i najveće probirače.
Foto: Novosti
Kosatica u prijepoljskoj opštini najveće je brdsko - planinsko selo u Srbiji. U toj skrajnutoj lepoti živi Vanja Pušica. Ona je čvrsto odlučila da ostane na selu kada je shvatila da, ako svi odu, u nepovrat će otići umeća njenih ženskih predaka.
– Znala sam da hoću da od zaborava sačuvam umeća svojih baka i majke. Bavim se isključivo proizvodnjom masnog sira, kajmaka, paprike u pavlaci, kao i raznih vrsta kačkavalja. Gajim svoju papriku i sama pravim pavlaku, pa mnogi kažu da su moje paprike u pavlaci vrhunskog ukusa i kvaliteta. Proizvodim i zimnicu od svog povrća zasnovanog na organskoj proizvodnji. Imam oko 10 hektara zemlje, a uz to trenutno gajim 5 krava i 32 svinje, kako odrasle tovljenike tako i prasad – kaže Vanja.
Mlečni proizvodi koje ona priprema postali su prepoznatljivi , cenjeni i sve traženiji. Dobro zna da je potrebno puno ulaganja u proširivanje proizvodnje, ali je rešena da sve izgura. Naravno, na selu ima i drugih poslova, pa mora i oko pčela, a stigne da napravi i domaću rakiju, te razne likere.
Foto: Novosti
Bio bi greh ne pomenuti njen „zgoreli kajmak“, vrhunski autohtoni specijalitet boje zlata za koji je potrebno skoro mesec dana da se proizvede. Vanja voli da istakne da boja ovog kajmaka ali i ukusi njenih sireva i mlečnih proizvoda dolaze od jedinstvenih trava koje krave pasu u podžlatarskom podneblju.
Vanja je takođe među kandidatima u izboru za "Najdomaćina 2023".
U toku je izbor za najboljeg poljoprivrednika Srbije u pet kategorija. Ukupni nagradni fond iznosi 7.000.000 dinara, dok je glavna nagrada za Najdomaćina Srbije 2.000.000 dinara! Kategorije su stočarstvo, ratarstvo, voćarstvo, povrtarstvo i organska proizvodnja, a prijave se vrše klikom na link.
Svakog dana, predstavljaćemo kandidate na osnovu njihovih prijava za učešće. Imaćete tako priiku da ih upoznate kroz njihovu "ličnu kartu".
*Gazdinstvo: Domaćinstvo je u vlasništvu Vanje Pušice
*Mesto: selo Kosatice kod Prijepolja, jugozapadna Srbija
*Naziv farme: "PG Vanja Pušica"
*Delatnost: Proizvodnja i prerada mleka. Ima 5 krava i 32 svinje - što tovljenika, što prasadi. Obrađuje oko 10 ha svoje zemlje na kojoj gaji i povrće koje dalje sama prerađuje.
*Dalja prerada: Proizvodnja masnog sira, kajmaka, paprike u pavlaci i raznih vrsta kačkavalja.
Projekat se organizuje uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Privredne komore Srbije, a Blic će kao medijski partner okupiti najrelevantije stručnjake i zvaničnike agro sektora i spojiti ih sa najboljih srpskim poljoprivrednicima.
Podsetimo, pored vaših prijava žiri će koristiti i jasno definisane kriterijume da izdvoji 100 najboljih poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji, od kojih će nakon toga izdvojiti 11 najboljih.
Preporučujemo
"KAD VOĆKE RODE, BERU SE OD JUTRA DO MRAKA": Stankovići prave rakiju od mušmule
29. 10. 2023. u 07:30
SUKOB NAM JE PRED VRATIMA Rute upozorava: Mi smo sledeća meta Rusije
RUSIJA bi mogla da bude spremna da upotrebi vojnu silu protiv NATO-a u narednih pet godina, smatra generalni sekretar NATO-a Mark Rute.
11. 12. 2025. u 15:46 >> 16:40
OSUĐENI ZA UBISTVO STARCA U ZATVORU PADINSKA SKELA: Zrna saosećanja nemaju, izrečene višegodišnje kazne
SREĆKO Stefanović (22), Saša Stanković (22) i Dalibor Petrović (24) oglašeni su danas krivim u Višem sudu u Beogradu za teško ubistvo Stanimira Brajkovića (74) na bezobziran i nasilnički način u zatvoru Padinska Skela početkom februara 2024. godine. Ovom prvostepenom presudom Stefanović je osuđen na 19 godina zatvora, a Stanković i Petrović na po 18 godina.
11. 12. 2025. u 16:22
OVO JE STRAŠNO! Uznemirena Bilja otkrila gde je Aca bio u vreme MASAKRA - pevač mesecima u Australiji
PEVAČICA Biljana Jevtić oglasila se povodom terorističkog napada koji se dogodio u Sidneju. Njen suprug, pevač Aleksandar Aca Ilić, poslednja tri meseca proveo je upravo u tom gradu.
14. 12. 2025. u 19:24
Komentari (0)