Branislav je počeo svoj pionirski poduhvat kad niko nije znao kako treba uzgajati borovnice: Ovo je recept za organsku plantažu
U NASELjU Grabovci kod Rume Branislav Rahar je pre 14 godina počeo svoj pionirski poduhvat.
Uzgoj aronije i nije bio tako popularan niti se o tome mnogo znalo, ali se i te kako razvijala svest o pozitivnim zdravstvenim i nutritivnim svojstvimaove bobičaste biljke. Krenuo je sa zasadom aronije na 2,6 ha, a danas se ta cenjena žbunasta biljna vrsta iz porodica ruža u njegovom gazdinstvu prostire na 12 ha.
– Znao sam da aronija ima visoku prirodnu otpornost i skromne potrebe za agrotehničkim merama te da je zbog toga pogodna za organsku poljoprivrednu proizvodnju. Osim ove vredne prehrambene i lekovite biljke bavim se i proizvodnjom borovnice na površini od 2.75 ha. Cela plantaža borovnice je pokrivena protivgradnom mrežom kao i savremenim irigacionim sistemom što je veliki uspeh. I plantaže aronije su takođe u intenzivnom uzgojnom sistemu sa irigacionim sistemom,mašinskim održavanjem što podrazumeva međuredno košenje, okopavanje...
Branislav je svestan koliko mašine olakšavaju ovaj težak posao, pa je od početka svaki zarađeni dinar ulagao u mašinski park. Ponosan je što na njegovu plantažu često dolaze oni koji bi da se i sami isprobaju u tom poslu, a njemu nikada nije teško da ljudima nesebično prenese stečena znanja i iskustva.
– Kod nas se o uzgoju aronije i borovnice nije mnogo znalo. Trebalo je puno truda, čitanja literatute i saradnje sa stručnjacima da bi se stiglo do današnje proizvodnje. Imamo i d.o.o.Trueberry preko koje radimo posao vezan za preradu i prodaju matičnih sokova od aronije. Puno toga ima ali ovo je u kratkim crtama.
Branislav kaže da za sada ima jednog radnika u u stalnom radnom odnosu i popriličan broj sezonskih radnika kako na samom održavanju plantaža tako i u berbi borovnice.
– Berbu aronije sam rešio kombajnom, ali berba borovnice je problem. Teško je pronaći ljude u periodu kada je treba obrati, ali se nadam da ćemo i za to pronaći rešenje.
Branislav je takođe među kandidatima u izboru za "Najdomaćina 2023".
U toku je izbor za najboljeg poljoprivrednika Srbije u pet kategorija. Ukupni nagradni fond iznosi 7.000.000 dinara, dok je glavna nagrada za Najdomaćina Srbije 2.000.000 dinara! Kategorije su stočarstvo, ratarstvo, voćarstvo, povrtarstvo i organska proizvodnja, a prijave se vrše klikom na link.
Svakog dana, predstavljaćemo kandidate na osnovu njihovih prijava za učešće. Imaćete tako priiku da ih upoznate kroz njihovu "ličnu kartu".
*Gazdinstvo: Ovo domaćinstvo je u vlasništvu Branislava Rahara
*Mesto: Grabovci kod Rume, Sremski okrug
*Naziv farme: "Branislav Rahar"
*Delatnost: Voćarstvo - organski plantažni uzgoj aronije i borovnice
*Dalja prerada: Prerada i prodaja matičnih sokova od aronije - d.o.o.Trueberry
*Mreže: Fb Branislav Rahar
Podsetimo, pored vaših prijava žiri će koristiti i jasno definisane kriterijume da izdvoji 100 najboljih poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji, od kojih će nakon toga izdvojiti 11 najboljih.
Ako vaš porodični posao ili posao neko koga znate odgovara navedenim kriterijuma pozivamo vas da se prijavite klikom na ovaj link.
MASK ŠOKIRAO O ZELENSKOM: On je šampion svih vremena, izveo jednu od najvećih pljački SAD-a
ILON Mask, američki milijarder i budući šef komisije za smanjenje savezne vlade u administraciji novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa, nazvao je Vladimira Zelenskog šampionom svih vremena za „jednu od najvećih pljački“ Sjedinjenih Američkih Država.
30. 12. 2024. u 15:29
DRAMA U KOMŠILUKU: Otkrivena nepoznata letelica, stanovnici upozoreni da potraže skloništa
RUMUNSKI radarski sistemi otkrili su sinoć mali leteći objekat, za koji se sumnja da je dron, koji je ušao u nacionalni vazdušni prostor do šest kilometara u jugoistočnom okrugu Tulčea, saopštilo je ministarstvo odbrane Rumunije.
27. 12. 2024. u 09:23
ISTINA O SLANINI I SVINjSKOJ MASTI: Stručnjaci otkrivaju - šta zaista jedemo
TRADICIONALNE namirnice poput svinjske masti, slanine i luka zauzimaju posebno mesto u kulinarskoj tradiciji mnogih regija, posebno na ovim prostorima.
31. 12. 2024. u 15:10
Komentari (0)