ŠPANSKE BUTKICE ZATVARAJU OBORE: Domaći odgajivači svinja u teškom položaju zbog pada cena tovljenika i pritiska spolja

З. Грумић

04. 03. 2025. u 16:21

SITUACIJA u primarnoj proizvodnji svinja u Srbiji je veoma teška jer je u ovo doba godine, kada je potražnja za svinjskim mesom najveća, otkupna cena tovljenika pala za skoro 40 procenata u odnosu na onu koja je bila samo tri meseca tako da većina odgajivača ne uspeva da pokrije ni one najosnovnije proizvodne troškove.

ШПАНСКЕ БУТКИЦЕ ЗАТВАРАЈУ ОБОРЕ: Домаћи одгајивачи свиња у тешком положају због пада цена товљеника и притиска споља

Foto Z. Grumić

Početkom prošle godine je za otkup tovljenika plaćano 260 dinara po kilogramu žive mere, da bi ta cena u decembru pala na svega 160 dinara, što je za proizvođača znatno ispod granice rentabilnosti, odnosno "debeli" minus u njegovoj proizvodnoj računici, kaže za "Novosti" Mladen Alfirović iz Udruženja odgajivača svinja Srbije (UOSS).

- Najvažniji uzrok ovako teškom stanju, koje preti kolapsom u proizvodnji i zatvaranjem farmi, jeste prekomerni uvoz jeftinijeg svinjskog mesa iz EU i drugih zemalja - objašnjava Alfirović napominjući da smo tokom protekle godine uvezli skoro 50.000 tona svinjskog mesa i da je od te ukupne količine najviše stiglo iz Španije, čiji proizvođači u tovu koriste genetski modifikovanu soju (GMO), dok je kod nas zabranjena proizvodnja i upotreba GMO biljaka za ishranu stoke.

Ako se tako nekontrolisanom i prekomernom uvozu dodaju i hronična nestabilnost i nepredvidljivost poslovanja, neuređenost tržišta živih svinja, proizvodnje i prerade mesa kao i to što, kako dodaju u UOSS, država "favorizuje klanice i uvoznike" na račun primarnih proizvođača, onda je realna opasnost od kolapsa te grane stočarstva.

- Ukoliko uništimo i ovo malo preostalih farmi svinja u Srbiji, može se dogoditi da ostanemo bez mesa iz domaće proizvodnje i da cene odu "u nebo" - ističe Alfirović, podsetivši na to da istovremeno s padom cena žive mere nije pojeftinilo svinjsko meso u maloprodaji, tako da kilogram svinjskog buta trenutno u maloprodaji košta od 490 do 890 dinara.

Prasići stižu na farmu Poljoprivredne škole u Futogu, Foto Z. Grumić

Da bi se ovako nepodnošljivo stanje za odgajivače pokrenulo nabolje, u Udruženju preporučuju da se aktivira niz mehanizama koji su na raspolaganju resornim ministarstvima, od ograničenja uvoza uvođenjem odgovarajućih kvota kao i dažbina na uvoz svinjskog mesa dok se naše tržište ne stabilizuje, do obeležavanja uvezenog i domaćeg mesa u prodajnim lancima.

- U ovoj situaciji najviše profitiraju klaničari, koji imaju mogućnost da kupe domaću sirovinu ili onu iz uvoza, zavisi od toga šta im je povoljnije, kao i trgovci. A mi bismo želeli da u partnerskom odnosu sa državom, prerađivačima i trgovcima pokušamo da rešimo ove probleme, da uredimo naše tržište i stvorimo uslove za znatnije povećanje stočnog fonda i povećanje broja farmi - poručio je stručni konsultant udruženja koje okuplja 17 individualnih farmi i proizvodi blizu 400.000 tovljenika godišnje.

Mladen Alfirović, Foto M. Alfirović

U još težem položaju su oni takozvani mali proizvođači, koji nastoje da se drže i nekih tradicionalnih principa u tovu, poput gazdinstva Miletića u Čeneju, koje tokom godine proizvede od 50 do 100 komada tovljenika.

- Kad sve troškove na kraju obračunamo, očigledno je da se proizvodnja nikako ne isplati, iako imamo svoj kukuruz i drugu hranu, ali su drugi troškovi znatno porasli. Tako da nam ne vredi da prodajemo tovljenike klaničarima nego proizvode i prerađevine od mesa uspemo nekako da namaknemo troškove i ostvarimo kakav-takav profit - kaže za "Novosti" Goran Miletić.

Prema podacima Privredne komore Srbije, uvoz svinjskog mesa i prerađevina minule godine je bio neminovan jer iz domaće proizvodnje nema dovoljno da se podmiri naše tržište.

- Tovljači svinja u Srbiji su danas poput proizvođača automobila u Nemačkoj. Dok se oni bore na tržištu sa jeftinim električnim vozilima iz Kine, našim farmerima je ključni problem uvoz jeftinijeg mesa iz EU - napominje za "Novosti" analitičar Branislav Gulan, koji je i član Nacionalnog tima za preporod sela Srbije.

On takođe dodaje da su niske subvencije našim stočarima, hrana koja nije GMO, skupa prasad kao i nepostojanje jedinstvene asocijacije farmera neki od razloga zašto naši tovljači svinja nisu konkurentni i zašto ovih dana svi oni koji prodaju tovljenike trpe gubitke.

To su neki osnovni problemi za čije rešavanje treba da se pobrinu nadležne državne institucije, kao i ostali u lancu od proizvodnje do potrošača.

Branislav Gulan, Foto N. Karlić

Za pet godina upetostručen uvoz

PREMA podacima Republičkog zavoda za statistiku, uvoz svinja u Srbiju je proteklih pet godina porastao od 300 do 500 odsto, dok tražnja za domaćim grlima opada. - Samo za prvih osam meseci tokom 2023. i 2024. godine uvezeno je po oko 40.000 tona svinjskog mesa, u vrednosti od 134 miliona evra - navode u RZS.

Opustelo 62.000 farmi

SADAŠNjE okolnosti idu naruku klaničarima i ostalim prerađivačima koji formiraju cene koristeći mogućnost izbora, domaće ili iz uvoza. - Uvoz mesa, zamrznutog i sveže vakuumiranog, uticao je na to da krene gašenje domaće proizvodnje pa je poslednje decenije u našim selima nestalo oko 62.000 farmi - navodi Gulan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKAV SPISAK ORLOVA! Dragan Stojković Piksi odabrao fudbalere za odlučujuće mečeve koje reprezentacija Srbije igra u baražu