KORONI U INAT ŠIRIMO BIZNIS! Od ugostitelja do proizvođača vrhunskih delikatesa
DUGOGODIŠNjE ugostitelje iz Predejana i Pirota pandemija virusa korona pogodila je kao i njihove kolege širom zemlje, ali uprkos svim problemima nisu se pokolebali, odlučili su da posao prošire i očuvaju preduzeća.

Foto Arhiva
Tržište jugoistoka naše zemlje od pandemije brane ljutim papričicama u ulju, blagim i ljutim ajvarom i peglanim kobasicama. Iskustvo u izradi tradicionalne hrane Motela "Predejane" i Degustacionog centra "Boemska potkovica" iz Pirota nagrađeno je nacionalnom oznakom kvaliteta - žigom „Čuvarkuća“.
Južnim krakom Koridora 10 u okolnostima bez pandemije dnevno prolaze hiljade putnika i turista. Međutim, prolaskom autoputa kroz Grdelicu smanjio se i broj posetilaca Motela "Predejane" pa je novi poslovni poduhvat bio nužan kako bi opstali. Blagi i ljuti ajvar i ljute papričica u ulju sa oznakom Čuvarkuće, recept je za opstanak firme nastao u dolini Južne Morave.

Dalibor Tošić, direktor Degustacionog centra Boemska potkovica, Foto Arhiva
- Sirovine su sa našeg podneblja, iz Predejana i okoline. Papriku pečemo na posebnoj vrsti drveta što daje specifičan prepoznatljiv ukus specijalitetu ovog kraja“ - priča nam Ivana Vučković, direktorka Motela "Predejane".
VLASNIK
Vlasnik Motela "Predejane" i jedan od najuspešnijih privrednika sa juga Srbije Dragan Pavlović preminuo je u martu 2020. Pavlović je bio vlasnik građevinske firme koja je decenijama poslovala u Rusiji, a pre 18 godina je u svom rodnom kraju kupio čuveni Motel “Predejane”. Zahvaljujući ovom poznatom ugostiteljskom objektu opstaje i varoš Predejane.

Foto Grad Leskovac
Novi poslovni poduhvat složne porodice i zaposlenih dobra je prilika da se "Čuvarkuća" kao suvenir ponese iz Predejana u svet. Planiraju izlazak i na inostrano tržište. U Motelu "Predejane", smeštenom među lepotama Grdeličke klisure, od osnivanja 1962. služe se specijaliteti po starinskim receptima. Šest decenija kasnije, korona je donela novi izazov – kako očuvati poslovanje.

Peglane kobasice, Foto Arhiva
- Odlučili smo da proširimo svoju delatnost i izađemo sa novom ponudom na tržište. Proizvodnja tradicionalnih specijaliteta našeg kraja po kojima je naša kuhinja poznata dugi niz godina, sve u cilju unapređenja poslovanja u ovim otežanim okolnostima“ - kaže Ivana.
Od fast fuda do proizvođača delikatesa
Biseri tradicionalne srpske hrane pirotskog kraja su boemska Potkovica i Midžorska poludivlja peglana kobasica koje su za svoj vrhunski kvalitet dobile žig "Čuvarkuća". U porodici Dalibora Tošića, direktora Degustacionog centra Boemska potkovica iz Pirota „peglana“ se pravi od 1967.
Još je njegov otac 1989. godine kupio kiosk za prodaju brze hrane u vreme kada je Dalibor bio srednjoškolac. Od tada do danas, porodična firma prešla je dug put od ugostitelja, hotelijera, do vlasnika pogona za preradu mesa. U planu je i otvaranje Muzeja peglane kobasice. Dalibor potvrđuje da od ovog posla može pristojno da se živi, ali „mora da se radi svaki dan po ceo dan“.
- Veoma je lep osećaj kada uspete i kada berete plodove svoga rada i istrajnosti“ - kaže on i otkriva da postoji interesovanje stranih kupaca za „Midžorsku poludivlju“, i to iz Švajcarske. Međutim, problemi postoje.
Širenje
Proizvedemo oko 25.000 tegli godišnje, a u planu je širenje proizvodnje

Ivana Vučković, direktorka Motela "Predejane", Foto Arhiva
Potrebna su dodatna velika ulaganja u vreme kada se zbog pandemije ugostiteljski biznis prepolovio. Meso nabavljaju od stočara iz okolnih planina, ali i oni muku muče jer nema mušterija u restoranima i turističkim centrima kao pre godinu dana. Apeluje Dalibor da se stočarima u ruralnim područjima dodatno pomogne posebnim merama i tako očuva lanac proizvodnje od njive do trpeze.
„Zadnjih godinu dana smo u teškoj finansijskoj situaciji kao i mnogi preduzetnici u svetu. Više od 50 odsto naših kupaca su restorani i hoteli tako da beležimo veliki pad proizvodnje“, priča Dalibor. Pandemija je ugrozila poslovanje i njihovog restorana „Boem“ ali, kaže, opstaju zahvaljujući pomoći države.
Da optimizam ne napušta Dalibora pokazuju i planovi da na tržište nakon završetka pandemije izbaci novi proizvod „koji još ne postoji u svetu“. Ne otkriva detalje o kakvom proizvodu je reč. Inače, u Zavodu za intelektualnu svojinu u toku je proces zaštite geografskog porekla peglane kobasice iz Pirota.
Preporučujemo

POJAČANjE U KUĆI SRPSKE PRIVREDE: Nebojša Šaranović novi potpredsednik PKS
30. 03. 2021. u 18:47

ČADEŽ: Svi oni ujedinjeni protiv vakcinacije rade protiv privrede svojih zemalja
29. 03. 2021. u 13:05

BALKANSKA ŠESTORKA: Zapadni Balkan konkuretniji stvaranjem zajedničkog tržišta
19. 03. 2021. u 23:10

DžEJ DI VENS UDARIO NA ZELENSKOG: To što on radi je apsurdno
U INTERVJUU za internet portal UnHerd , američki potpredsednik Džej Di Vens nazvao je napade ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog na SAD „neproduktivnom retorikom“ i „apsurdnim“.
15. 04. 2025. u 10:27

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

"SINA SMO SAHRANILI U NIKŠIĆU" Željko Samardžić o najvećoj životnoj tragediji: "To je bila tuga za sve nas"
PEVAČ progovorio o bolnoj temi.
15. 04. 2025. u 10:18
Komentari (0)