UDAR NA NOVČANIK STIŽE IZ ŠOLJICE: Rast cena sirove kafe na berzama odraziće se na trošak potrošača
SKOK cena sirove kafe na svetskom tržištu povećaće i trošak potrošača u Srbiji koji svakodnevno ispijaju svoj omiljeni napitak. Kako za "Novosti" kažu u kompanijama "Štraus adrijatik" i "Nestle", poskupljenje ovog proizvoda je neminovno i kod nas imajući u vidu kretanja na globalnom nivou.
Foto arhiva
- Okolnosti su se toliko promenile i postale nepovoljne da je sasvim realno očekivati povećanja cena kafe u maloprodaji u narednom periodu - kaže za naš list Siniša Daničić, generalni direktor kompanije "Štraus adrijatik". - Na poskupljenje sirove kafe na svetskom tržištu su uticala dva faktora, smanjenjenje prinosi u zemljama proizvođačima ove sirovine, i posledice pandemije. Zemlje uzgajivači su se suočile sa velikim izazovima, među kojima su smanjenje radne snage, povećanje troškova i logističke poteškoće, tako da su cenovne promene neminovne.
Izvršna direktorka iz kompanije "Nestle" za jugoistočno tržište Atana Škalko, takođe, ističe da je realno očekivati da će omiljeni napitak poskupeti i u Srbiji usled rasta cene kafe na svetskom tržištu.
U Privrednoj komori Srbije objašnjavaju da su proizvođači, uvoznici i trgovci na našem tržištu obezbedili zalihe, a kada ih budu potrošili može se očekivati poskupljenje. Do kada će tačno potrajati te rezerve, međutim, nije poznato, jer niko ne voli da otkriva sa kolikim zalihama raspolaže.
- U ovom trenutku ne može da se proceni koliko će poskupeti kafa na našem tržištu, jer će se to znati tek kada proizvođači, uvoznici i trgovci budu počeli da nabavljaju nove količine i sklapaju nove ugovore - ističe Aleksandar Bogunović iz PKS.
U "Štraus adrijatiku" ističu da je rast akcize od 2017. do 2020. iznosio 8,5 odsto, a da su oni, kao proizvođač, uspevali da ga apsorbuju. Međutim, kako dodaju, skok cene sirove kafe je prevelik i odraziće se i na srpsko tržište.
- Industrija kafe ima svoje specifičnosti koje je čine kompleksnom u smislu očuvanja stabilnosti - objašnjava Daničić. - Pored cene sirove kafe, kao osnovne sirovine, i uticaja kursa dolara, moramo da uzmemo u obzir i sve lokalne faktore. Kod nas je kafa i dalje akcizna roba i akciza se usaglašava sa stopom rasta cena na malo, a imamo i finansijsko opterećenje u vidu akcizne markice koja je uvedena 2018.
POSKUPLjENjE TOKOM NAREDNIH MESECI
PREMA pisanju uticajnog "Fajnenšel tajmsa", vlasnici pržionica i trgovci kafom imaju sklopljene ugovore sa dobavljačima, što im obezbeđuje stabilnost cena od tri do devet meseci. Procenjuje se da će se poskupljenje sirovog zrna preliti na maloprodaju kada se ti sporazumi okončaju i ekonomije otvore.
- Još uvek isporučujemo kafu iz prethodnih ugovora, ali naredne isporuke će biti skuplje - kažu u kompaniji "Merkante", koja trguje sirovom kafom. - Veleprodajne i maloprodajne cene počeće da reaguju od sada do kraja godine.
Preporučujemo
DOKTORKA DANIJELA APELUJE: Meso zaobiđite, a evo šta kafa može da uradi po vrućini
27. 06. 2021. u 20:31
NOVI PRAVILNIK: Iz kafe u Srbiji izbacuju ovaj sastojak - evo od kada počinje primena
22. 01. 2021. u 07:26
ŠTA SE OVO DEŠAVA U BRISELU? EU ubeđuje Belgiju da prihvati plan koji bi razbesneo Rusiju, vode se razgovori van glavne sale samita
EVROPSKA komisija i Belgija trenutno vode intenzivne razgovore van glavne sale samita kako bi usaglasile najosetljivije delove plana Evropske unije za korišćenje 210 milijardi evra zamrznute ruske imovine u korist Ukrajine, reklo je za Politiko pet diplomata i zvaničnika EU upoznatih sa tokom pregovora.
18. 12. 2025. u 16:38
"SRBE SU RASTRGLI, RASTRGLI SU JEDAN NAROD" Putin žestoko udario po Evropi: Tamo nema civilizacije, samo degradacije!
ISPOSTAVILO se da na Zapadu nema nikakve civilizacije, već samo kontinuirana degradacija, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na proširenom kolegijumu Ministarstva odbrane Rusije.
17. 12. 2025. u 13:13
VIDITE SNIMAK - ŠUTIRAJU GA: Vujadin Savić napadnut u Beogradu - usred tržnog centra (VIDEO)
BIVŠI fudbaler Crvene zvezde navodno je napadnut u jednom tržnom centru u Beogradu.
18. 12. 2025. u 22:08
Komentari (0)