ZABRANJEN OPASAN ADITIV IZ TESTA: Kada će Srbija da izbaci iz upotrebe titanijum-dioksid
EVROPSKA komisija je zabranila upotrebu opasnog aditiva, titanijum-dioksida, u hrani.

Foto Shutterstock
On se pod oznakom E171 koristi u brojnim namirnicima, poput testenina, supa, soseva, žvakaćih guma, sladoleda, mlečnih i konditorskih proizvoda, peciva. Francuska ga je prva zabranila, još 2020. godine.
Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) zaključila je da titanijum-dioksid ne može smatrati bezbednim kao aditiv za hranu, jer se genotoksičnost nakon njegove konzumacije ne može isključiti, a to može dovesti do kancerogenih efekata. EK je zabranu usvojila sredinom januara, a na tržištu Evropske unije stupa na snagu kroz pola godine. Za sada nije poznato kada će i naša zemlja da se uskladi sa ovom odlukom.
Mladen Alfirović, iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije, ističe da bi i naša država trebalo u što hitnijem roku da sledi ovaj evropski primer.
- Podržavamo ovakve odluke koje se tiču zdravlja potrošača i apelovaćemo na nadležne organe da primene istu meru - kaže Alfirović.
- Taj aditiv se koristi u velikom broju proizvoda koje građani svakodnevno konzumiraju, a postoje istraživanja koja potvrđuju njegov štetan uticaj. Zato bi Srbija morala da sledi ovu odluku EU.
Preporučujemo

BACE 4.400 ŠLEPERA: Hrvati ne vode raluna - u smeću završi 268.000 tona hrane godišnje
04. 01. 2022. u 20:16

MONSTRUOZNO! Ovaj hoće da vlada Srbijom! Žene mu krive kad ih neko siluje ili prebije!
VUK Nektarijević, student blokader sa Mašinskog fakulteta u Beogradu, koji je tobož biciklom išao u Strazbur, ima u najmanju ruku problematične stavove.
20. 04. 2025. u 14:35

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

Halid Bešlić "težak" 13 miliona €, a živi od kirije - "uvalio" se u kredit
"SADA iznajmljujem sve i živim od kirije, tako je najbolje."
21. 04. 2025. u 18:56 >> 18:56
Komentari (0)