KILO KIFLICA SKUPLJE OD MESA: U EU hleb košta više nego ikad
HLEB u celoj Evropskoj uniji nikada nije bio skuplji nego sada, saopštio je evropski zavod za statistiku "Evrostat". Istovremeno, u Srbiji je potražnja za veknom, poznatom pod nazivom "sava", drastično povećana i zato sada ova osnovna vrsta hleba u ukupnoj proizvodnji velikih industrijskih pekara ima udeo od 80 do čak 100 odsto.

Foto: Shutterstock
Kako objašnjava predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica, kupci su se preorijentisali na "savu" zbog velike razlike u ceni između te vekne, koja je ograničena na 53,50 dinara, i ostalih i specijalnih vrsta hleba, koji je bio veoma skup zbog marži trgovinskih lanaca koje su išle i do 85 odsto. On ističe da je pad prodaje tog hleba prinudio megamarkete da smanje rabat. Ranije su te specijalne vrste koštale oko 200 dinara, a sada su od 140 do 150 dinara.
Prema njegovim rečima, ova ograničena cena "save" zadržaće se i u narednom periodu i sigurno će važiti do 8. novembra. Ne očekuju se promene ni kasnije, ali ukoliko dođe do neke korekcije, to će, kako ističe, biti minimalno, dinar ili dinar i po.
Cena "save" je povoljna, ali na drugoj strani potrošači u Srbiji se žale da su peciva u malim zanatskim pekarama veoma skupa. Ivana Janković iz Beograda ističe da je bila neprijatno iznenađena kada je videla da kilogram kiflica bez ikakvog fila košta 1.000 dinara.
- Svi pričamo koliko je skočila cena mesa, a ovo je skuplje od gotovo svih vrsta mesa, a to je samo brašno, voda, ulje i kvasac - ističe Jankovićeva.
Cena ovog peciva začudila je i Bojanu Stamenković, koja ih na kraju nije ni kupila.
Jelena Marković kaže da je štapić sa semenkama koji redovno kupuje koštao 50, a sada je 70 dinara. Kilogram bureka je, kako navodi, pre pola godine koštao 350 dinara, a sada je 620 dinara.
Prema rečima predsednika Unije pekara Srbije, na rast cena pekarskih proizvoda u poslednja tri meseca najviše je uticalo povećanje plata radnika, poskupljenje goriva i sirovina koje se koriste za punjenje peciva. Velike industrijske pekare, kako navodi, proizvode zanemarljive količine peciva, a male zanatske pokrivaju 85 odsto tržišta.
- Osnovna bela peciva nisu znatno poskupela, koštaju kao i pre leta, a najviše su skočile cene punjenih pekarskih proizvoda jer je sirovina za fil poskupela više od 100 odsto - objašnjava Pralica. - Zarada zaposlenih je značajno povećana zbog nedostatka radne snage na tržištu. Plata pekarskih majstora, a to je težak rad, kreće se od 100.000 do 150.000, a oni koji rade noću primaju i 180.000 dinara. Zarada prodavaca širom Srbije uglavnom je oko 60.000.
On ukazuje i da velike industrijske pekare plaćaju i tehnologe, a imaju i veliki problem sa transportom proizvoda, jer nema vozača. Neki su probali sa vozačima iz Nepala i Turske, ali, kako kaže, ide traljavo.
U MAĐARSKOJ SKOK OD 66 ODSTO
U Srbiji je za poslednjih godinu dana hleb poskupeo 20,7 odsto, a pekarski proizvodi za 23,1 procenat, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. U istom periodu, kako je saopštio "Evrostat", u proseku je u EU cena vekne viša za 18 odsto. Najveće poskupljenje hleba zabeleženo je u Mađarskoj, čak za 65,5 odsto, a slede Litvanija sa 33,3 procenta, Estonija i Slovačka sa 32,2 i Hrvatska gde je cena hleba viša za 31 odsto. Najmanje je poskupela vekna u Švarcarskoj, samo 3,9 procenata. Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica ističe da je cena "save" i dalje dvostruko niža od najjeftinijeg hleba u regionu, gde pola kilograma uglavnom košta više od 100 dinara.

MONSTRUOZNO! Ovaj hoće da vlada Srbijom! Žene mu krive kad ih neko siluje ili prebije!
VUK Nektarijević, student blokader sa Mašinskog fakulteta u Beogradu, koji je tobož biciklom išao u Strazbur, ima u najmanju ruku problematične stavove.
20. 04. 2025. u 14:35

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

OTVOREN HRISTOV GROB Evo šta su našli: "Kolena su mi klecala, nisam to očekivao - vekovima je bio zatvoren" (VIDEO)
"APSOLUTNO sam zadivljen. "
19. 04. 2025. u 08:39
Komentari (1)