GRAĐANI OROČILI 14,3 MILIJARDE €: Povećane kamate, pa je na dinarsku štednju 3,13 odsto, a deviznu - 1,62 procenta

B. Ca.

31. 10. 2022. u 15:00

OŠTRE mere Narodne banke Srbije i Evropske centralne banke nisu svima zadale glavobolju. Veće kamatne stope u borbi sa inflacijom, idu naruku štedišama. Poslednjih nekoliko meseci porasle su kamate na kredite, ali i na štednju.

ГРАЂАНИ ОРОЧИЛИ 14,3 МИЛИЈАРДЕ €: Повећане камате, па је на динарску штедњу  3,13 одсто, а девизну - 1,62 процента

Foto: I.Marinković/Profimedia

Veća korist od čuvanja novca u bankama očigledno je uticala da štednja kontinuirano raste. Trenutno je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, dogurala do 14,3 milijarde evra.

Najveći deo od ukupne količine oročenih para čine strane valute. Na kraju septembra devizna štednja iznosila je 13,5 milijardi evra, dok dinarska iznosi 88,2 milijarde dinara, odnosno, nepunu milijardu evra.

- Štednja beleži kontinuiran rast, čak i u aktuelnom periodu naglašene neizvesnosti i geopolitičkih tenzija, što je rezultat pre svega ostvarene i očuvane stabilnosti finansijskog sistema i pokazatelj očuvanog poverenja u održanje ove stabilnosti od strane nadležnih institucija naše zemlje - smatraju u Centralnoj banci Srbije. - Štednja građana, i dinarska i devizna, predstavlja važan izvor finansiranja kreditne aktivnosti banaka i jedan je od faktora finansijske stabilnosti.

Nema sumnje, smatraju u NBS, da na atraktivnost štednje svakako utiče visina kamatnih stopa, ali i neke dodatne pogodnosti koje banke nude, poput mogućnosti podizanja uloga bez gubitka ostvarene kamate.

- Kada je reč o kamatnim stopama na štednju, aktuelno zaoštravanje monetarnih uslova koje sprovode i Evropska centralna banka i Narodna banka Srbije, kao i posledičan rast kamatnih stopa na sve finansijske proizvode, pa i na štednju, svakako doprinosi većoj atraktivnosti štednje i njenom rastu - smatraju u NBS. - Posmatrano od aprila 2022. godine, kada je Narodna banka Srbije započela povećanje referentne kamatne stope, prosečna ponderisana kamatna stopa na novopoloženu štednju u dinarima povećana je za 1,38 procentnih poena, na 3,13 odsto u avgustu. Kamatne stope na štednju u evrima su bile 1,62 odsto u avgustu, ali beleže povećanje za 0,73 procentna poena u istom periodu.

Kako pokazuju podaci Centralne banke, svi oročeni dinari, čuvaju se na 1.148.179 štednih partija. Najveći broj njih - čak 1.020.086 ili 88,8 procenata ukupnog broja, odnosi se na štednju u manjim iznosima - do 10.000 dinara. Novac sa svih ovih štednjih knjižica, međutim, čini svega 0,3 procenta ukupne dinarske štednje.

NAJVIŠE UŠTEDI DO 500 EVRA

KOD štednje u evrima, najveće je učešće partija do 500 evra. Takvih je više od 80 procenata - objašnjavaju u Centralnoj banci Srbije. - Vrednost sa svih ovih partija je 96,1 milion evre, što je svega 0,7 procenata u ukupnoj deviznoj štednji. Gotovo polovina ušteđenih deviza nalazi se na partijama čija je vrednost između 10.000 evra i 50.000 evra. Posmatrano prema broju štednih partija, učestvuju sa 5,4 odsto u ukupnom broju štednih partija.

- Prema visini pojedinačnih štednih uloga gotovo tri četvrtine dinarske štednje, ili 74 odsto, odnosi se na štednju u "većim" iznosima, koji prelaze milion dinara - kažu u NBS. - U ovoj grupi, najzastupljeniji štedni ulozi su u iznosima između jednog i pet miliona dinara.

Ovi veliki ulozi, koji se nalaze na svega 1,5 odsto štednih knjižica pokrivaju gotovo 40 procenata ukupne štednje. Kada je reč o deviznoj štednji, prema poslednjim podacima koji su raspoloživi za kraj septembra 2022, ukupan broj štednih partija iznosi 4.910.952.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

U KORAK SA SVETSKIM TRENDOVIMA UZ VELIKU PODRŠKU LOKALNOJ EKONOMIJI: Chips Way kompletirao najveći investicioni ciklus u svojoj istoriji