LJUTENICI ČUVAJU POREKLO: Posle roštilj mesa, ajvara i sprže Leskovac zaštitio još jedan specijalitet
SERTIFIKAT Zavoda za intelektualnu svojinu zaštićeno je geografsko poreklo još jednog od gastronomskih brendova grada na Veternici.
foto: GU Leskovac
Leskovac je, posle roštilj mesa, ajvara i sprže, registrovao oznaku geografskog porekla za autohtoni prehrambeni proizvod pod imenom "leskovačka ljutenica", koja se dobija tradicionalnim načinom pripreme od uprženog i pasterizovanog svežeg paradajza i paprike, odgovarajućih sorti i kvaliteta.
Znak zaštite geografskog porekla koja im otvara put ka domaćim i stranim kupcima, u Srbiji nosi oko 80 proizvoda. Proizvođačima tih brendova koji čuvaju nacionalni identitet i tradiciju naroda, taj sertifikat garantuje veću zaradu i šansu da se izbore za svoje mesto na tržištu.
Ovaj specijalitet, koji se priprema isključivo u Jablaničkom okrugu i neizostavan je na trpezi tokom zime, dobija se tradicionalnim načinom pripreme od uprženog i pasterizovanog svežeg paradajza i paprike. To je proizvod guste, mazive, homogene strukture sa vidljivim komadima paprike... Ljutenica je umereno slana, prijatne ljutine i ima izbalansiran odnos kiseline i šećera.
foto: GU Leskovac
Na zaštiti geografskog porekla još jednog od svojih specijaliteta Leskovac je radio pune dve godine, a prijavu za priznanje imena porekla podnelo je Udruženje "Leskovački ajvar", uz podršku Regionalne privredne komore za Jablanički i Pčinjski okrug.
- Drago mi je što su važnost ovog posla prepoznali i proizvođači. Ovo nije poslednji brend sa prefiksom "leskovački" koji bi trebalo da bude zaštićen, i radimo da sledeći proizvod bude "leskovačka mućkalica" - kazao je Goran Jović, predsednik ove komore.
- Leskovac je poznat kao grad dobre hrane i visoko je pozicioniran na mapi gastronomskih centara, ne samo Srbije, već i celog regiona. Zato smo intenzivno radili na brendiranju proizvoda na koje smo ponosni - zaključio je Goran Cvetanović, predsednik Privremenog organa grada Leskovca.
Hrana koja budi sva čula
"LESKOVAČKA ljutenica" je poznata kao hrana koja otvara apetit i budi sva čula. U elaboratu se, pored ostalog, navodi da sadrži oko 80 odsto paradajza, sorte "volovsko srce", do 10 odsto ljute paprike, "džinke" odnosno "plamene", jestivo ulje, so, šećer, vinsko sirće, beli luk, peršun i biber.
Preporučujemo
MELONI I MAKRON: Potrebno je odlaganje glasanja članica EU o sporazumu sa Merkosurom
15. 12. 2025. u 21:43
"NOVOSTI" SAZNAJU: Do 17.20 časova predato 193.015 zahteva za legalizaciju
15. 12. 2025. u 17:23
SUKOB NAM JE PRED VRATIMA Rute upozorava: Mi smo sledeća meta Rusije
RUSIJA bi mogla da bude spremna da upotrebi vojnu silu protiv NATO-a u narednih pet godina, smatra generalni sekretar NATO-a Mark Rute.
11. 12. 2025. u 15:46 >> 16:40
OSUĐENI ZA UBISTVO STARCA U ZATVORU PADINSKA SKELA: Zrna saosećanja nemaju, izrečene višegodišnje kazne
SREĆKO Stefanović (22), Saša Stanković (22) i Dalibor Petrović (24) oglašeni su danas krivim u Višem sudu u Beogradu za teško ubistvo Stanimira Brajkovića (74) na bezobziran i nasilnički način u zatvoru Padinska Skela početkom februara 2024. godine. Ovom prvostepenom presudom Stefanović je osuđen na 19 godina zatvora, a Stanković i Petrović na po 18 godina.
11. 12. 2025. u 16:22
OVO JE STRAŠNO! Uznemirena Bilja otkrila gde je Aca bio u vreme MASAKRA - pevač mesecima u Australiji
PEVAČICA Biljana Jevtić oglasila se povodom terorističkog napada koji se dogodio u Sidneju. Njen suprug, pevač Aleksandar Aca Ilić, poslednja tri meseca proveo je upravo u tom gradu.
14. 12. 2025. u 19:24
Komentari (0)