"KOLIKO SE SRBIJA PROMENILA!" Brnabićeva o IT sektoru - Sa Francuskom spremamo svetsku konferenciju o veštačkoj inteligenciji

Novosti online

30. 05. 2024. u 22:50 >> 23:51

PREDSEDNICA Narodne skupštine Ana Brnabić podsetila je u četvrtak u specijalnoj predizbornoj emisiji na televiziji Pink da je Srbija prošle godine izvezla 3,5 milijarde evra vrednosti robe u sektoru informacionih tehnologija (IT), dok je samo u prvom kvartalu ove godine izvezeno već milijardu evra.

КОЛИКО СЕ СРБИЈА ПРОМЕНИЛА! Брнабићева о ИТ сектору - Са Француском спремамо светску конференцију о вештачкој интелигенцији

Foto: Printskrin

- Koliko se Srbija promenila, koliko naši mladi ljudi fenomenalno rade u tom sektoru - izjavila je Brnabić gostujući na TV Pink.

Dodala je da danas za jedan mesec u IT sektoru izvezemo koliko smo pre 12 godina izvozili za godinu dana. Podsetila da je Srbija samo jedna od 29 zemalja članica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju i da će i predsedavati tom inicijativom.

Brnabić je spomenula prošlonedeljni sastanak u Parizu sa specijalnim izaslanikom francuskog predsednika Emanulea Makrona.

- Zajedno spremamo jednu veliku svetsku konferenciju o veštačkoj inteligenciji u februaru 2025. - Srbija i Francuska - najavila je Brnabić.

Foto: Printskrin TV Pink

Navela je da se grade novi naučno-tehnološki parkovi u više srpskih gradova, dodala je da u ovom trenutku imamo superkompjuter, važan za promociju razvoja veštačke inteligencije, koje koriste naše startap kompanije.

- Već smo raspisali tender za kupovinu i nabavku još jednog, dodatnog, još bržeg superkompjutera. Tako da ćemo i to dobiti početkom 2025. godine - istakla je Brnabić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (16)

SFEROPULOS ODUŠEVIO DELIJE: Poslao moćnu poruku, evo o čemu se radi (VIDEO)