DO SUBOTICE 12 STANIČNIH OBJEKATA: Železnička stanica Novi Sad obnovljena i data putnicima na korišćenje

Z. GRUMIĆ

05. 07. 2024. u 15:36

NAKON završetka kompletne obnove dela Železničke stanice Novi Sad namenjenog putnicima od danas je ta zgrada u funkciji, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, koji je zajedno sa predsednicom Pokrajinske vlade Majom Gojković i gradonačelnikom Milanom Đurićem razgledao taj objekat, jedan od arhitektonskih simbola grada.

ДО СУБОТИЦЕ  12 СТАНИЧНИХ ОБЈЕКАТА: Железничка станица Нови Сад обновљена и дата путницима на коришћење

Z. Grumić

Vesić je podsetio da je obnova stanice rađena u dve faze, od kojih je prva završena pre malo više od dve godine, kada je puštena u rad brza pruga Beograd-Novi Sad, a ova je okončana nekoliko meseci pre očekivanog završetka brze pruge od Novog Sada do Subotice.

- U radove na ovom delu brze pruge ukupno je uloženo 65 miliona evra, od čega je 16 miliona evra koštala obnova same zgrade, izgrađene 1964. godine – napomenuo je ministar izrazivši zadovoljstvo novim izgledom objekta.

Renoviranje je inače rađeno pod nadzorom stručnjaka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada tako da je, uz nove delove koji su pridodati, sačuvan autentični izgled Železničke stanice.

Ministar je istakao da će do kraja avgusta ili početkom septembra birti završena obnova ili izgradnja svih 12 železničkih stanica na trasi brze pruge od Novog Sada do Subotice koja bi, kako se očekuje, trebalo da bude gotova za oko četiri meseca.

- Naša procena je da ćemo do kraja novembra a najkasnije početkom decembra imati redovan saobraćaj na brzoj pruzi između Nogo Sada i Subotice, odnosno od Beograda do Subotice – precizirao je Vesić.

Od tada će, dodao je on, više od 150 vozova dnevno prolaziti kroz Železničku stanicu Novi Sad a taj broj će umnogome biti povećan kada, prema procenama 2026. godine, bude završena brza pruga Beograd-Budimpešta.

Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković istakla je da rekonstrisana novosadska Železnička stanica omogućuje putnicima veći komfor čak i od evropskog standarda u toj oblasti a gradonačelnik Đurić je zahvalio državi na podršci u obnovi tog, kako je rekao, za grad izuzetno važnog objekta.


 


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MAJDOV PROGOVORIO: Počelo je od LGBT zastava, a ako mi braniš da se krstim, ne igram po tim pravilima