POSLE VIŠE OD POLA VEKA: Glavni grad Srbije seli glavnu autobusku stanicu u novobeogradski blok 42 (FOTO)

V. Tojaga

21. 09. 2024. u 20:11

POSLE više od pola veka Beograđani dobijaju novu glavnu autobusku stanicu. Beogradska autobuska stanica (BAS) menja svoju lokaciju, i od 29. septembra svi autobusi biće preusmereni na Novi Beograd, u Blok 42 gde se odvijaju završni radovi pred otvaranje nove stanice.

ПОСЛЕ ВИШЕ ОД ПОЛА ВЕКА: Главни град Србије сели главну аутобуску станицу у новобеоградски блок 42 (ФОТО)

Foto: V. Tojaga

Iz Javnog preduzeća "Beogradska autobuska stanica" navode da je sam proces prebacivanja na novu lokaciju između Ulica Jurija Gagarina, Antifašističke borbe i Marka Hristića pažljivo osmišljen i da će se tranzicija na novu lokaciju obaviti u jednom danu, što će osigurati da sve prođe bez komplikacija za putnike i korisnike stanice.

Nova stanica se nalazi na strateški pozicioniranoj lokaciji, u neposrednoj blizini moto-puta, nekadašnjeg auto-puta kroz Beograd, odmah pored železničkog stajališta Novi Beograd i na samo nekoliko minuta od stanice gradskog prevoza sa linijama koje vode ka Aerodromu "Nikola Tesla".

Ono što najviše zanima putnike su informacija kako do stanice. Do nove autobuske pored vlastitog prevoza, Beograđani i posetioci srpske prestonice moći će da stignu i gradskim prevozom. U neposrednoj blizini stanice nalaze se stajališta tramvaja 7, 9, 11 i 13, kao i mnogobrojnih autobuskih linija: 60, 60L, 67, 85, 89, 93, 94, 95, 600, minibusa E6 i elektrobusa EKO1.

Foto: V. Tojaga

 

Pored ovih linija gradskog prevoza, zbog neposredne blizine železničke stanice Novi Beograd, građani će do novog glavnog stajališta moći i BG vozom. Do stanice "Prokop" ima samo jedna stanica i putuje se manje od tri minuta, dok se put može nastaviti i ka Vukovom spomeniku. Ukoliko dolazite iz pravca Voždovca i Ustaničke ulice najlakše ćete stići tramvajem broj 7, sa Banjice tramvajem broj 9, od Kalemegdana brojem 11, a ako dolazite sa Banovog brda imate dve mogućnosti - tramvaj na liniji 13 i autobus broj 85.

Stajalište "Beograd Jug" - Autokomanda

UPOREDO sa otvaranjem nove glavne autobuske stanicom na Novom Beogradu, otvara se i stajalište "Beograd jug" u neposrednoj blizini Autokomande. Stanica "Beograd jug", predviđena je za dolaske autobusa sa juga Srbije i polaske iz Beograda ka jugu. Na ovoj lokaciji neće biti statične zgrade i stajalište "Beograd jug" će biti prostor na Autokomandi na kom će se autobusi parkirati i primati putnike koji idu južnije od srpske prestonice, a putnici koji dolaze iz pravca juga Srbije će tu moći da izađu iz autobusa i završe svoju vožnju.

Sa okretnice na Zelenom vencu u pravcu nove glavne autobuske stanice saobraćaju tri autobuske linije - 60, 60L i 67, dok sa Vidikovca možete doći autobusom broj 89. Ako ste se ka novoj stanici uputili sa poteza Miljakovac-Bežanijska kosa, moći ćete da dođete autobusom 93, a u neposrednoj blizini stanice nalazi se i stajalište autobusa sa linije 94 koji saobraća od Bloka 45 na Novom Beogradu do Resnika.

Autobus na liniji 600 takođe staje u blizini nove stanice, a njega možete koristiti na relaciji Železnička stanica Centar-Aerodrom Nikola Tesla. Pored njih, do nove autobuske stanice u Bloku 42 možete doći i prvom elektrobus linijom EKO1 koja spaja Vukov spomenik sa centrom grada, novobeogradskim blokovima i naseljem Belvil. Ukoliko živite preko Pančevačkog mosta i na potezu Novi Beograd-Borča do nove stanice možete doći linijom 95, a iz Mirijeva minibusom E6.

Foto: V. Tojaga

 

Moderan stanični plato nove stanice čini 65 perona i parking od 186 mesta, kao i nove prilazne saobraćajnice koje omogućavaju lak pristup stanici iz svih pravaca.
U toku je izgradnja stanične zgrade od 27.000 kvadratnih metara. Do završetka radova na novoj staničnoj zgradi putnici će koristiti privremeni objekat sa osnovnim sadržajima. U pitanju je aneks površine oko 1.200 kvadratnih metara koji je izgradio Grad Beograd i u potpunosti je osposobljen za nesmetano funkcionisanje stanice.

Stanični plato ima 12 dolaznih i 53 polazna perona. Polazni peroni su raspoređeni tako da je osam rezervisano za prigradski saobraćaj, 14 za međunarodni, 22 za međugradski i devet za vanlinijski-turistički saobraćaj. Izgrađen je i pripremni parking za autobuse sa 80 mesta, kao i parking za putnike sa 186 mesta od kojih je 89 namenjeno putnicima u dolasku dok je 97 mesta rezervisano za putnike u odlasku. U sklopu staničnog platoa će se nalaziti i taksi stanica sa 25 mesta.

Nova lokacija autobuske stanice značajno će doprineti rasterećenju centra grada. Ovo će smanjiti zagađenje vazduha i poboljšati iskustvo putnika koji će sada moći brže i lakše da stignu do stanice bilo da koriste autobuske linije Gradskog saobraćajnog preduzeća, tramvaje ili sopstveni prevoz.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

KADA se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

21. 09. 2024. u 19:21

Komentari (0)

RUSIJA PODRŽAVA VUČIĆEVU INICIJATIVU ZA KIM: Zaharova poslala jasnu poruku