EU ISTU KOLIČINU GASA KUPUJE OD RUSIJE I SAD: Zaharova - Koliko to košta Evropu kada kapital beži iz nje

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

24. 09. 2024. u 01:10

VAŠINGTON sada snabdeva Evropsku uniju približno istom količinom gasa kao i Rusija, izjavila je za RIA Novosti portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

ЕУ ИСТУ КОЛИЧИНУ ГАСА КУПУЈЕ ОД РУСИЈЕ И САД: Захарова - Колико то кошта Европу када капитал бежи из ње

Foto Tanjug/AP

-Prema podacima EK, u avgustu ove godine udeo Rusije u uvozu gasa u EU iznosio je 18 odsto, što je očigledno mnogo za one koji promovišu antiruske stavove u EU, rekla je Zaharova.

-Ako uzmemo u obzir da Vašington sada snabdeva EU sa približno istom količinom (gasa), onda je to bezobrazna količina i trebalo bi da ih bude stid pred američkim gospodarima, koji su uložili toliko napora da navuku EU na svoj skup i neekološki LNG (tečni prirodni gas) i time stvorili uslove da se proizvodni kapaciteti iz nekonkurentne Evrope premeste na teritoriju SAD, izjavila je portparolka.

Ona je zatim dodala da Brisel ipak želi da smanji svoju zavisnost od ruskog gasa na račun energenata preko okeana, ali je i skrenula pažnju na ovomesečni izveštaj Evropske komisije u kojem se, kako kaže, navodi da su cene gasa u Evropskoj uniji prošle godine bile skoro 3,5 puta više nego u SAD, dok je struja bila skuplja jedan i po put.

-Više puta smo davali svoju ocenu politike EU u energetskom sektoru. Sada u Briselu otvoreno govore da je glavni cilj energetske strategije koja se promoviše u EU odbacivanje ruskih energetskih resursa, podrivanje potencijala domaćeg energetskog kompleksa i samim tim nanošenje ekonomske štete našoj zemlji, rekla je portparolka.

-Evropska komisija ćuti o tome koliko sve ovo košta evropske poreske obveznike i biznis sektor. Za EU je pitanje cene prekida energetske saradnje sa Rusijom generalno dobro skrivana tajna, čije bi otkrivanje više desetina evropskih političara moglo koštati karijere, istakla je ona.

Podsetimo, u ovomesečnom izveštaju koji je napisao bivši premijer Italije i bivši šef ECB Mario Dragi navodi se da je EU izgubila svoju prednost zbog odustajanja od ruskih energenata. Zbog svih ekonomskih problema sa kojima se suočava, Evropska komisija je čak upozorila da Evropska unija može prestati da postoji.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KO JE SUPRUGA LANETA JOVANOVIĆA? Borili se za potomstvo, izgubili bebu, a sada imaju tri sina od kojih je jedan Zvezdin fudbaler (FOTO)