''SRBIJA I AZERBEJDŽAN IMAJU STRATEŠKU SARADNJU'': Đedović Handanović se sastala sa ministrom energetike Šahbazovim

Novosti online

26. 09. 2024. u 22:00

MINISTARKA rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović sastala se sa ministrom energetike Azerbejdžana Parvizom Šahbazovim, sa lpko, je potpisala Memorandum o razumevanju u oblasti zelene energije.

СРБИЈА И АЗЕРБЕЈЏАН ИМАЈУ СТРАТЕШКУ САРАДЊУ: Ђедовић Хандановић се састала са министром енергетике Шахбазовим

Foto: Ministarstvo

Ona je naglasila da je današnjim potpisivanjem Memoranduma saradnja u energetici proširena i na oblast zelene energije

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je danas da će Srbija tokom predstojeće zime moći da računa na sigurne isporuke oko milion kubnih metara gasa iz Azerbejdžana, što će povećati energetsku sigurnost Srbije.

Tom prilikom potpisana su i dva sporazuma o snabdevanju gasom, između „Srbijagasa“ i azerbejdžanske kompanije „Sokar“.

- Srbija i Azerbejdžan imaju stratešku saradnju, zahvaljujući prijateljskim odnosima i uzajamnom poštovanju dvojice predsednika, Aleksandra Vučića i Ilhama Alijeva. Pored odličnih političkih odnosa, zasnovanih na deljenju zajedničkih interesa, naše dve države značajno su unapredile i našu ekonomsku saradnju, u kojoj energetika predstavlja jednu od ključnih oblasti - rekla je Đedović Handanović.

Ona je podsetila da su prošle godine u Bakuu potpisani sporazumi o saradnji između resornih ministarstava i gasnih kompanija, koji predviđaju da Srbija dobija do 400 miliona kubnih metara gasa godišnje do 2026. iz Azerbejdžana, a da se nakon toga ove količine mogu povećati na milijardu metara kubnih.

- Ugovori koji su danas potpisani između „Srbijagasa“ i azerbejdžanskog „Sokara“ omogućavaju Srbiji da ima dodatnu sigurnost u snabdevanju gasom tokom predstojeće zime, jer ćemo moći da računamo sigurno na milion kubika dnevno iz Azerbejdžana od 1. novembra do 31. marta - rekla je Đedović Handanović.

Ona je naglasila da je današnjim potpisivanjem Memoranduma saradnja u energetici proširena i na oblast zelene energije.

- Ovaj dokument otvara široke mogućnosti za saradnju u procesu energetske tranzicije, uključujući zajedničke investicije u zelenu energiju, primenu novih zelenih tehnologija, tehnologija hvatanja i skladištenja ugljenika, e-mobilnosti, skladištenja energije i drugih oblasti. Na ovaj način, saradnja Srbije i Azerbejdžana u energetskom sektoru dobija karakter sveobuhvatne i strateške, doprinoseći značajno unapređivanju naših bilateralnih odnosa - navela je Đedović Handanović.

Jedna od tema na bilateralnom sastanku bio je i Zeleni energetski koridor koji će povezati Azerbejdžan sa zemljama centralne i istočne Evrope.

- U tom projektu potencijalno i Srbija može imati važno mesto, pre svega zbog svog geografskog položaja, budući da planiramo u narednim godinama da ojačamo interkonekcije na prenosnoj mreži sa Rumunijom, Mađarskom i Bugarskom, a završetkom Transbalkanskog koridora pojačaćemo prenosne kapacitete i ka Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, indirektno i Italiji - navela je ministarka.

Ministar energetike Azerejdžana Parviz Šahbazov rekao je danas da je prethodnih meseci i godina saradnja dve zemlje u oblasti energetike značajno napredovala, naglasivši da potpisani dokumenti omogućavaju dalje povećanje isporuka gasa iz Azerbejdžana, kao i proširenje saradnje u oblasti energetske tranzicije. „Razgovarali smo i o mogućnosti da Srbija postane deo Zelenog koridora između Kaspijskog regiona i Jugoistočne Evrope, budući da se Srbija već graniči sa tri zemlje koje učestvuju u projektu, i može imati ulogu i korisnika i tranzitne zemlje“, naveo je Šahbazov.

Na sastanku je razgovarano i o UN konferenciji o klimatskim promenama (COP29) koja će se održati u Azerbejdžanu u novembru, na kojem će biti pokrenute brojne inicijative koje su važne za energetsku tranziciju u globalnim okvirima.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

TAKVI LJUDI SU RETKI: Ceca pozajmila pare Đorđu Davidu posle saobraćajne nesreće u Severnoj Makedoniji