NA RAFOVIMA NEDOVOLJNO ZDRAVE HRANE: Organska poljoprivreda u Srbiji na 29.000 hektara, 90 odsto namirnica bez hemije se izvozi

Zoran Rajić

11. 10. 2024. u 07:00

OD 2020. godine do danas parcele za organsku proizvodnju u našoj zemlji povećane su sa 20.000 na 29.000 hektara, od čega je 9.000 u Vojvodini, što i dalje nije dovoljno s obzirom na potencijale i sve veću potražnju namirnica bez hemijskih dodataka.

НА РАФОВИМА НЕДОВОЉНО ЗДРАВЕ ХРАНЕ: Органска пољопривреда у Србији на 29.000 хектара, 90 одсто намирница без хемије се извози

foto Poljoprivrednik

To je predočila Snježana Mitrović iz udruženja "Teras", koje je sa Ekološkim pokretom Vrbasa (EPV) ove sedmice organizovalo panel-diskusiju "Značaj održive proizvodnje sa aspekta klimatskih promena i zelene ekonomije" u okviru 20. "Biofesta", međunarodnog festivala organskih proizvoda u Subotici.

Ona je navela da se čak 90 odsto organskih namirnica, koje u Srbiji proizvodi oko 600 poljoprivrednika i preduzetnika, izvozi u zemlje EU, dok su, s druge strane, kod nas na rafovima "zdrave hrane" prisutni uglavnom uvozni proizvodi, često maskirani u "domaće".

Prema rečima Ratka Đurđevca, predsednika EPV, učesnici panela su posetiocima "Biofesta", među kojima su bile i članice udruženja "Seoske žene opštine Vrnjačka Banja", dali mnoštvo korisnih saveta za organizaciju održive proizvodnje u otežanim finansijskim i tržišnim uslovima i okolnostima nepovoljnog rasporeda padavina i vrelih perioda, što je poslednjih godina postalo uobičajena pojava.

- Teško je dobiti proizvode bogatog nutritivnog sastava iz sve posnije zemlje, jer beležimo porazno opadanje humusa na njivama - naglasila je dr Jordana Ninkov, naučna savetnica Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu.

Cilj je okretanje mladima

Dobitnici priznanja "Bioproizvod" i "Bioproizvođač godine" - Tatjana Avramov iz Bečeja i Karolj Fekete iz Novog Kneževca istakli su da naše tržište još nije dovoljno razvijeno da bi se uspostavio brend organskih proizvoda. Snježana Mitrović je kazala da je stoga cilj "okretanje mladom čoveku, povezivanjem potrošača i proizvođača organskih proizvoda koristeći društvene mreže i savremene tehnologije".

Rešenje je ponudio agronom Florijan Farkaš iz Bajmoka, poznati zagovornik tzv. regenerativne poljoprivrede, koja odbacuje fizičko i hemijsko "uznemiravanje" oranica oranjem, pesticidima i veštačkim đubrivom.

- Ovo starinsko ratarenje, sa direktnom setvom, bez pluga, čuva humus, a oranice duže zadržavaju vlagu i otpornije su na sušu, pa su zbog svega toga pogodnije za organsku proizvodnju - poručio je Farkaš.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠVEDSKI DOKUMENTARAC: Hrvatski teroristi srušili JAT-ov avion 1972, pad preživela samo stjuardesa Vesna Vulović

ŠVEDSKI DOKUMENTARAC: Hrvatski teroristi srušili JAT-ov avion 1972, pad preživela samo stjuardesa Vesna Vulović

JAT-ov avion “McDonnell Douglas DC-9” eksplodirao je tokom leta između Kopenhagena i Zagreba 26. januara 1972. i srušio se blizu sela Srpska Kamenjica, u tadašnjoj Čehoslovačkoj. Avion kojim su upravljali kapetan Ludvik Razdrih i kopilot Ratko Mihić raspao se na više delova i nakon nekoliko minuta slobodnog pada završio na livadi na rubu šume.

10. 10. 2024. u 13:47

Komentari (0)

Wolt i Mercator spajaju domaće proizvode sa popustima