NEIZBEŽAN JE I PROMENIĆE MAPU SVETA: EU i Kina na ivici otvorenog sukoba

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

10. 10. 2024. u 22:11

TRGOVINSKI rat između EU i Kine je neizbežan u sadašnjoj realnosti, ocenio je šef Privredne komore Evropske unije u Kini Jens Eskelund.

НЕИЗБЕЖАН ЈЕ И ПРОМЕНИЋЕ МАПУ СВЕТА: ЕУ и Кина на ивици отвореног сукоба

Foto: EPA

Prema njegovim rečima, potpuni trgovinski rat je sve verovatniji ako se ništa ne promeni.

-Mislim da je sa trenutnim pravcem kretanja, trgovinski rat neizbežan, jer već nekoliko godina vidimo da kineski uvoz opada, a dok se izvoz povećava, ubrzava, rekao je Eskelund u intervjuu za "Sauth čajna morning post".

Kako se navodi, iako je Peking optužio Brisel za "otvoreni protekcionizam", Eskelund poziva da se "sagleda šira slika i da se zabrinutost Evrope u vezi sa politikom kineske vlade shvati ozbiljno".

-Mislim da je slučaj sa električnim automobilima već nekoliko meseci odvraćao pažnju od većih pitanja koja se dešavaju u trgovini, naveo je.

On je dodao da je kineska privreda porasla za 40 odsto od 2017, ali da je tokom tog perioda evropski izvoz u Kinu opao za 30 odsto, kao i da je upravo to ono o čemu treba da se govori.

Evropska komisija je u julu saopštila da uvodi privremene preliminarne kompenzacione dažbine na uvoz električnih automobila iz Kine zbog državnih subvencija u njihovoj proizvodnji.

Avansne obaveze su značile da su dobavljači davali bankarske garancije, ali da zapravo nisu plaćali dažbine. Stvarna naplata carina počeće ako Evropska unija donese konačnu odluku o uvođenju uvoznih dažbina, što bi moglo da se desi u novembru.

Do ovog trenutka, kako je saopšteno u Briselu, još je moguće postići dogovor sa Pekingom i rešiti ovaj problem.

Prošle nedelje je Evropska komisija izvestila da su zemlje EU odobrile carine na električna vozila iz Kine koje je ranije predložila EK: u zavisnosti od proizvođača, one će iznositi do 36,3 odsto.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠVEDSKI DOKUMENTARAC: Hrvatski teroristi srušili JAT-ov avion 1972, pad preživela samo stjuardesa Vesna Vulović

ŠVEDSKI DOKUMENTARAC: Hrvatski teroristi srušili JAT-ov avion 1972, pad preživela samo stjuardesa Vesna Vulović

JAT-ov avion “McDonnell Douglas DC-9” eksplodirao je tokom leta između Kopenhagena i Zagreba 26. januara 1972. i srušio se blizu sela Srpska Kamenjica, u tadašnjoj Čehoslovačkoj. Avion kojim su upravljali kapetan Ludvik Razdrih i kopilot Ratko Mihić raspao se na više delova i nakon nekoliko minuta slobodnog pada završio na livadi na rubu šume.

10. 10. 2024. u 13:47

Komentari (0)

VELIKA TROJKA IMALA RIVALSTVO O KOJEM ĆE SE PRIČATI: Ovo je dokaza koliko su Đoković, Federer i Nadala veliki (FOTO)