ŠEST SOLARNIH ELEKTRANA PRAVIĆE GIGAVAT "ZELENE" STRUJE: Zavšetak projekta u junu 2028.

E. Božić Talijan

12. 10. 2024. u 10:33

IZGRADNjA solarnih elektrana od jednog gigavata u Srbiji jedna je od najvećih investicija u obnovljive izvore energije u Evropi. Kako je najavio predsednik Aleksandar Vučić u četvrtak, nakon sastanka sa podsekretarom Sjedinjenih Američkih Država za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Hozeom Fernandezom, ugovor za ovaj projekat biće potpisan 16. oktobra sa američkom kompanijom UGT Renewables (UGTR). Konzorcijum, koji čine južnokorejski Hyundai Engineering i UGTR, izabran je prošle godine za strateškog partnera za izgradnju šest samobalansiranih solarnih elektrana velikog kapaciteta sa baterijskim sistemima za skladištenje električne energije.

ШЕСТ СОЛАРНИХ ЕЛЕКТРАНА ПРАВИЋЕ ГИГАВАТ ЗЕЛЕНЕ СТРУЈЕ:  Завшетак пројекта у јуну 2028.

Foto: EPA

Plan je da njihova izgradnja bude završena do 1. juna 2028. godine, a konzorcijum treba kasnije da ih preda "Elektroprivredi Srbije". Krajem septembra Vlada je donela odluku o izradi Prostornog plana posebne namene za ova fotonaponska postrojenja koja će se nalaziti na teritorijama gradova Zaječara i Leskovca, i četiri opštine Bujonovca, Lebana, Negotina i Odžaka. Vlada je u četvrtak proglasila ovo za projekat od značaja za našu zemlju.

- Ovim projektom ostvaruju se ciljevi energetske tranzicije i ispunjavaju međunarodne obaveze, a biće eliminisana potreba za uvozom električne energije i osigurano dugoročno snabdevanje potrošača po ekonomski pristupačnim cenama - navodi se u saopštenju Vlade. - Projekat obuhvata razvoj, izgradnju, puštanje u pogon, upravljanje i održavanje ovih elektroenergetskih postrojenja tokom dve godine nakon izgradnje.

Solarne elektrane će se, kako se navodi, sastojati od fotonaponskih panela, nosača solarnih panela sa sistemima za praćenje kretanja sunca tzv. trakera, baterijskih sistema za skladištenje električne energije, kao i pripadajuće niskonaponske, srednjenaponske i visokonaponske opreme.

Prema rečima državnog sekretara u Ministarstvu rudarstva i energetike Veljka Kovačevića, ovaj novi proizvodni kapacitet će značajno doprineti ozelenjavanju energetskog miksa, kao i za prevazilaženje izazova sa taksama na ugljenik.

- SAD imaju tehnologije i znanja, i kroz projekat samobalansiranih solarnih elektrana velikog kapaciteta i drugih potencijalnih projekata obnovljivih izvora energije ćemo nastaviti da sarađujemo kako bismo tranziciju u našoj zemlji sproveli na održiv način - istakao je Kovačević.

Predviđeno je da buduće elektrane, čiji će ukupni kapacitet priključaka na mrežu iznositi jedan gigagavat, imaju baterijske sisteme za skladištenje energije operativne snage barem 200 megavata.

OKVIRNA GRANICA

DELOVI teritorija na kojima će se izgraditi šest solarnih elektrana, prema okvirnoj granici prostornog plana, u Zaječaru obuhvataju lokacije kod naselja Metriš i Salaš (Salaš Varoš i Salaš selo), a u Leskovcu kod sela Svirce, Vlase, Gornje Trnjane, Kukulovce, Šišince, Gornja Jajina, Veliko Trnjane, Rudare, Mrštane i Badince. U Negotinu će se postrojenje nalaziti u katastarskim opštinama Sikole, Brestovac, Jasenica, Karbulovo i Trnjane. Predviđeno je da u Lebanu obuhvata lokacije Bošnjace, Đenovac, Pertate, Togočevce i Cekavica, a u opštini Bujanovac selo Srpska Kuća, Karadnik i Rakovac. Preostale parcele su u opštini Odžaci u istoimenoj katastarskoj opštini i kod naselja Bački Gračac, Lalić i Ratkovo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Kako izabrati kvalitetan probiotik?