GUBICI „BOINGA“ SE POVEĆAVAJU: Američka kompanija otpušta 17.000 zaposlenih

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

12. 10. 2024. u 17:25

AMERIČKA kompanija „Boing“ smanjiće radnu snagu za deset odsto, što je oko 17.000 ljudi, dok se gubici kompanije povećavaju, a štrajk mašinista, zbog kojeg je obustavljen rad u ovoj fabrici aviona, ulazi u petu nedelju.

ГУБИЦИ „БОИНГА“ СЕ ПОВЕЋАВАЈУ: Америчка компанија отпушта 17.000 запослених

Foto: Tanjug/AP

Ova američka kompanija neće isporučivati do 2026. godine svoj još uvek nesertifikovani širokotrupni avion „777X“, čime se dovodi u pitanje plan koji je inače šest godina u kašnjenju, prenosi „Si-En-Bi-Si“.

Kompanija „Boing“ je u avgustu obustavila testiranja ovog modela aviona kada je otkrila strukturna oštećenja na jednom od njih.

-Takođe ćemo prestati sa proizvodnjom 767 komercijalnih teretnih aviona od 2027. godine, nakon što isporučimo već naručene avione. U teškoj smo poziciji i teško je proceniti izazove sa kojima se zajedno suočavamo. Obnova naše kompanije zahteva teške odluke i bićemo primorani da napravimo strukturne promene kako bismo osigurali da ostanemo konkurentni i na duži rok isporučujemo avione našim kupcima, rekao je izvršni direktor Keli Ortberg.

U preliminarnim finansijskim projekcijama, „Boing“ je saopštio da u trećem kvartalu očekuje operativni novčani deficit od 1,3 milijarde dolara.

Agencije za kreditni rejting su upozorile da je kompanija u riziku da izgubi svoj rejting investicione klase, a „Boing“ gubi novac u godini za koju su se rukovodioci kompanije nadali da će biti godina preokreta.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POZNATI PEVAČ UMRO NA SCENI: Koncert prekinut zbog tragedije