PODACI SVETSKE BANKE OTKRILI: BRIKS uzeo desetinu svetske ekonomije od G7

Novosti onlajn

21. 10. 2024. u 10:40

OD SVOG nastanka, BRIKS je povećao svoje učešće u svetskoj ekonomiji za skoro 10 procentnih poena – isto toliko koliko je G7 izgubila tokom ovog perioda, sledi iz podataka Svetske banke.

ПОДАЦИ СВЕТСКЕ БАНКЕ ОТКРИЛИ: БРИКС узео десетину светске економије од Г7

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Tako su zemlje koje su trenutno deo BRIKS-a proizvele 27,15 odsto svetskog BDP-a u 2006. godini. Tokom narednih godina povećale su svoje učešće u svetskoj ekonomiji za 9,7 procentnih poena. Na kraju prošle godine njihovo učešće iznosilo je rekordnih 36,8 odsto.

BRIKS je u potpunosti oduzeo ovaj rast zemljama G7, koje su od 2006. smanjile svoj doprinos svetskoj ekonomiji za 9,7 procentnih poena – na najnižih 29 odsto u modernoj istoriji.

Preostale zemlje proizvode 34,2 odsto globalne proizvodnje, isto kao i 2006. godine. Globalni BDP po paritetu kupovne moći u 2023. godini iznosio je 184,7 biliona dolara, što je povećanje od 7 odsto za godinu.

BRIKS je međudržavno udruženje osnovano 2006. godine. Rusija je 1. januara preuzela predsedavanje BRIKS-u. Godina je počela uključivanjem novih članica asocijaciji – pored Rusije, Brazila, Indije, Kine i Južne Afrike, sada uključuje Egipat, Etiopiju, Iran, UAE i Saudijsku Arabiju.

(Sputnjik)
 

BONUS VIDEO:

U ČAST HEROJA: Vatromet povodom 80 godina od oslobođenja Beograda

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OPREZNO! IGRAMO PROTIV TIMA KOJI JE... Sferopulos zna šta Zvezdu čeka protiv Budućnosti u Podgorici