TRAMP U NIKAD GOROJ POZICIJI: EU pripremila plan u slučaju njegove pobede američkim izborima, evo i zašto

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

21. 10. 2024. u 17:26

EVROPSKA unija pripremila je plan odgovora u slučaju velikog trgovinskog rata sa Sjedinjenim Državama, do kojeg bi moglo doći ako republikanski kandidat Donald Tramp pobedi na američkim predsedničkim izborima u novembru, rekli su za Politiko neimenovane evropske diplomate.

ТРАМП У НИКАД ГОРОЈ ПОЗИЦИЈИ: ЕУ припремила план у случају његове победе америчким изборима, ево и зашто

Foto Tanjug/AP

Fajnenšel tajms je ranije objavio da EU razvija trgovinsku strategiju u slučaju reizbora bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, koja uključuje mogućnost uvođenja visokih carina na američki uvoz ako pregovori o poboljšanju trgovine sa Vašingtonom propadnu.

Prema pisanju lista, planirano je da pregovori sa Trampom počnu pre nego što on zvanično preuzme dužnost ako pobedi na izborima. Predstavnici EU žele sa njim da razgovaraju o mogućoj listi američkih proizvoda koje bi blok mogao da kupuje u velikim količinama.

Kako je za publikaciju rekao neimenovani evropski diplomata, zemlje EU će preduzeti mere kao odgovor na to da SAD uvedu carine na robu iz EU „brzo i značajno“. Drugi neimenovani evropski diplomata rekao je za publikaciju da članice EU koordiniraju svoju strategiju, koju vodi Evropska komisija .

- Brisel je pripremio listu (mera odmazde), a oni (članice EU) su uvereni da će pobediti u ovom trgovinskom ratu - rekao je drugi diplomata za izdanje.

Lideri EU smatraju da što je jači njihov odgovor na američke carine na evropsku robu, to brže mogu dovesti Trampa za pregovarački sto, kažu visoke diplomate i zvaničnici, prenela je RIA.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SJAJNI DUŠAN TADIĆ: Majstorski se snašao i zabeležio gol za Fenerbahče (VIDEO)