PAPRENO - KILOGRAM ŠPARGLI KOŠTA KO TRI JAGNJETINE: Prve količine ovog povrća u komšiluku prodaju se po nerealnoj ceni

Телеграф

18. 03. 2025. u 16:28

NA poznatoj zagrebačkoj pijaci Dolac pojavile su se prve sezonske divlje špargle, ali porodavci za jednu vezu od svega 150 grama traže osam evra, malo veća košta 15, a 400 grama 20 evra.

ПАПРЕНО - КИЛОГРАМ ШПАРГЛИ КОШТА КО ТРИ ЈАГЊЕТИНЕ: Прве количине овог поврћа у комшилуку продају се по нереалној цени

Foto: Profimedia

Ovi znači da bi za kilogram ove cenjene delicije trebalo izdvojiti od 50 do 55 evra. Kako navode hrvatski mediji ovo je dovoljno da se obavi neka bolja kupovina - 3 kilograma jagnjetine iz jedne od dolačkih mesara, koja košta 15 evra/kg, a ostalo bi i za prilog poput kilograma spanaća koji se ceni na 5 evra i koji kilogram mladog krompira od 2 evra. Toliko košta i 16,5 kg pilića.

- Niko vas ne tera da kupite. Ima i blitve i spanaća. Mislite da je lako brati špargle po kamenjaru, zavlačiti se u draču, a ima i zmija? - porućuju prodavci.

Za branje špargli potrebna je dozvola, kazne su paprene

U Hrvatskoj se oštrolisne špargle koriste u prehrani i nisu zakonski zaštićena vrsta. Sezona branja špargli obično kreće u martu i traje otprilike do kraja aprila. Za branje plodova u šumama kojima Hrvatske šume gospodare potrebna je dozvola, no ona je besplatna i jednostavno je do nje doći.

Dozvola važi do 31. decembra tekuće godine i omogućuje pojedincima branje do dva kilograma divljih špargli dnevno za ličnu upotrebu. Sakupljači ne smeju sakupiti više od dve trećine jedinki na jednom nalazištu, a pri sakupljanju se treba koristiti isključivo tehnika rezanja. Kao i kod skupljanja ostalih nedrvnih šumskih proizvoda u nekomercijalne svrhe, ako se to čini bez dozvole, preti kazna od 133 do 933 evra. Postoji mogućnost izdavanja dozvole i u komercijalne svrhe, no za to se plaća naknada, u zavisnosti od količine.

Šaprgla se ceni kao dijetalno povrće naročito dobro za dijabetičare. Špargle se nazivaju i "carskim povrćem" i to zahvaljujući popularnosti koju su stekle u rimsko doba kada su ih brali za careve. Danas su poznate kao jedna od najzdravijih namirnica sveta i prava delicija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN RECIKLAŽE 2025: Otpad nije smeće, već vredan resurs