NOVČANIK SAM BIRA SALAMU: Šta je pokazala anketa Centra potrošača Srbije o konzumiranju mesnih prerađevina
ŠUNKARICA, salama, trajne kobasice, paštete i viršle najčešće se kupuju i jedu u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.
Nekoliko puta nedeljno šunkaricu jede 43,4 odsto ispitanih potrošača, salamu nešto više od trećine, a viršle 13,2 odsto. Istraživanje, koje je sproveo Centar potrošača Srbije, pokazalo je da kupci nemaju jasne kriterijume na osnovu kojih procenjuju kvalitet samog proizvoda, a prilikom kupovine za njih su najznačajniji ukus proizvoda i cena koju mogu da priušte.
Zaključak ovog ispitivanja je i da trajnu kobasicu i paštete jede nešto manje od četvrtine ispitanih potrošača. Veliki broj onih koji su učestvovali nema jasan metod prikupljanja podataka o kvalitetu proizvoda. Proceni same robe nekad pristupaju veoma svesno, a nekad uopšte ne vode računa o tome šta i koliko često pazare.
- Nisam nešto zadovoljna samim rezultatima istraživanja, jer potrošači ne pitaju mnogo struku, kada je reč o odabiru ovih proizvoda, već se oslanjaju na mišljenje i stavove prijatelja, rođaka ili društvenih mreža - ispričala nam je Vera Vida, predsednica Centra potrošača Srbije. - Veterinarska inspekcija koja kontroliše kvalitet mesa trebalo bi češće da se oglašava i saopštava dobijene rezultate. Potrošači i dalje najviše veruju državnim institucijama i inspekcijama.
Više od 60 odsto kupaca zna da postoje pravilnici koji regulišu kvalitet same proizvodnje, i dobar deo njih veruje da se proizvođači toga i pridržavaju.
- Stariji od 56 godina, koji su učestvovali u ispitivanju, najviše biraju da im viršla bude jedan od obroka - navodi se u istraživanju. - Više od polovine ispitanih ne čita pažljivo spisak sastojaka. Potrošači veruju i da ukoliko sve konzumiraju umereno i povremeno, mogu da uživaju u bilo kom proizvodu.
VIRŠLA PO "RECEPTU"
NA osnovu Pravilnika o kvalitetu usitnjenog mesa, koji se primenjuje od 1. marta, za zaštićene proizvode jasno su propisani sastojci od kojih oni mogu da se naprave, čega potrošači nisu svesni, a najbolji primer za to je viršla.
- Naziv viršla sada može da nosi isključivo proizvod proizveden od propisanih sastojaka - objašnjava Vera Vida. - Svi drugi proizvodi, sličnog izgleda, nemaju tako striktna ograničenja u pogledu propisanih sastojaka i ne mogu da nose naziv viršla.
KAKO SU EKSPLODIRALI PEJDžERI KOD GOTOVO 3.000 LjUDI? Postoje dve teorije, a jedna je posebno zastrašujuća
OKO 2.800 ljudi, među kojima i veliki broj pripadnika libanskog oružanog pokreta Hezbolah, koji podržava Iran, kao i lekari, povređeni su u utorak nakon što su im eksplodirali pejdžeri kojima su komunicirali.
17. 09. 2024. u 21:06
OŠTRO UPOZORENjE MOSKVE BAJDENU, ŠOLCU I MAKRONU: Moćnije oružje od vašeg je spremno
PREDSEDNIK SAD Džozef Bajden, nemački kancelar Olaf Šolc i predsednik Francuske Emanuel Makron mogu isprovocirati sukob koji može dovesti do nepovratnih posledica, rekao je danas predsednik Dume Rusije Vjačeslav Volodin na plenarnoj sednici.
17. 09. 2024. u 17:35
OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste
KADA se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.
21. 09. 2024. u 19:21
Komentari (2)