ZA MNOGE GURMANE JE PRIRODNI AFRODIZIJAK: Deseti Sajam peglane kobasice u Pirotu, kilo do 4.000 dinara, a Ninoslav najbolji majstor
NINOSLAV Stojadinović iz Pirota, najbolji je mastor za pravljenje peglane kobasice-odluka je Stručnog žirija na 10. po redu Sajmu peglane kobasice u Pirotu.
Stojadinović je pobedio u konkurenciji četrdesetak majstora za ovaj pirotski specijalitet, koji je među mnogim gurmanima ovog kraja poznat i kao prirodni afrodizijak. Pobednik kaže da dugi niz godina pravi peglane kobasice i da se posebno spremao za ovogodišnje nadmetanje majstora kobasičara i mesara.
Deseti po redu sajam privukao je mnogobrojne posetioce iz cele Srbije, ali i iz susedne Bugarske,koji su za kilogram pirotske "potkovice" plaćali i 4.000 dinara, dok su druge vrste kobasica bile daleko jeftinije. Gosti iz Bugarske dolaze redovno na ovaj sajam, kako bi osim kobasica pazarili i sireve, prerađevine od mleka, ali i vina. Mlekari i vinari već nekoliko godina učestvuju na ovom sajmu. Kažu da dolaze po prirodnu hranu, jer im je hrana krcata aditivima i dodacima iz EU jednostavno nekvalitetna.
Promoter ovogodišnjeg sajma bio je poznati glumac Andrej Šepetkovski, koji kaže da je za pirotsku peglanu kobasicu čuo ranije, ali je prijatno iznenađen brojem posetilaca i proizvođača peglane.
Toliko pominjani sajam je okosnica gastronomskih manifestacija i magnet za mnogobrojne turiste, najviše iz Bugarske, koji su u Pirotu došli još pre dva dana. Kako kaže gradonačelnik Vladan Vasić pre desetak godina broj turista je na godišnjem nivou bio do desetah hiljada, dok je prošle godine ovaj grad posetilo više od 100.000 ljudi.
Cenu od 4.000 dinara za kilogram peglane, proizvođači pravdaju poskupljenjem sirovina, odnonso mesa i začina, ali i dugotrajnim procesom proizvodnje. Nakon što se napravi smesa od posnih mesa:junećeg, ovčijeg i kozjeg,sa svim začinima, sledi punjenje creva i stavljanje tek napravljenih kobasica na promaji i niskim temperaturama. Narednih četrdesetak dana, kobasice se svakodnevno peglaju flašom, kako bi se istisnuli mehurići vazduha iz unutrašnjosti. Ovo je stari i provereni način konzerviranja i nisu potrebni nikakvi aditivi koji bi potpomogli dugotrajno čuvanje ovog mezetluka, koji se seče na veoma tanke , gotovo providne kolutiće ispod kojih se može pročitati novina.
Preporučujemo
ŠTA JE TO U SVEMIRU, SIJA KAO ZVEZDA? Naučnik obmanuo ljude fotografijom - kobasice!
05. 08. 2022. u 18:59
ĐOKOVIĆ OTKRIO: Otrovali su me u Australiji, imao sam visok nivo teških metala u krvi
NAJBOLjI srpski teniser Novak Đoković otkrio je da je pre tri godine kada je deportovan iz Australije otrovan hranom u imigracionom hotelu, gde je bio smešten.
09. 01. 2025. u 21:40
AMERIKANCI OBJAVILI MAPE SA RATIŠTA: Rusija nastavlja prodor dublje u Ukrajinu, vraća teritoriju u Kurskoj oblasti (FOTO)
RUSIJA nastavlja da prodire dublje u Ukrajinu i vraća sopstvenu teritoriju u Kurskoj oblasti, pokazuju najnovije mape sa ukrajinskog ratiša koje je objavio Institut za proučavanje rata (ISW).
09. 01. 2025. u 20:45
TITOV SIN SE TUŽI SA HRVATSKOM: OZNA ga naterala da potpiše da se odriče nasledstva
IMANjE Josipa Broza Tita u Samoboru u Hrvatskoj, udaljeno samo kilometar od centra grada, nekada je bila jedna od njegovih privatnih rezidencija.
12. 01. 2025. u 20:00
Komentari (1)