OGLASILO SE TUŽILAŠTVO ZA ORGANIZOVANI KRIMINAL: Uhapšen državni sekretar Ministarstva prosvete i još 7 osumnjičenih za korupciju

Z.U.

06. 07. 2024. u 13:28

JAVNO tužilaštvo za organizovani kriminal je nakon višemesečnog predistražnog rada, u saradnji s BIA i Službom za borbu protiv organizovanog kriminala, uhapsilo osam osoba, među kojima državnog sekretara u Ministarstvu prosvete Srbije, pod sumnjom da su počinili krivična dela trgovine uticajem i zloupotrebom službenog položaja.

ОГЛАСИЛО СЕ ТУЖИЛАШТВО ЗА ОРГАНИЗОВАНИ КРИМИНАЛ: Ухапшен државни секретар Министарства просвете и још 7 осумњичених за корупцију

Foto: TOK

Kako je navedeno, sumnja se da su N.R, M.V, J.D, B.R, V.D, D.S, S.G i T. R, u periodu od 1.12. 2023. do 6. 7. 2024. godine, u Beogradu i Nišu, i to osumnjičeni N.R. kao službeno lice – državni sekretar u Ministarstvu prosvete, „koristeći svoj službeni položaj i stvarni uticaj, posredovao da se izvrši službena radnja koja se ne bi smela izvršiti“.

On je „zahtevao i primio poklon od osumnjičenog M.V, dok je osumnjičeni M.V, kao faktički vlasnik firme iz Niša, neposredno ponudio i dao poklon osumnjičenom N.R. da koristeći svoj službeni položaj i stvarni uticaj posreduje kod osumnjičenih B.R., V.D, D.S, S.G i T.R, inače direktora i dekana obrazovnih ustanova sa područja Niškog okruga, da se izvrši službena radnja koja se ne bi smela izvršiti i istim osumnjičenima, zajedno sa osumnjičenom J.D, zaposlenom u toj firmi iz Niša, sa umišljajem pomogao u izvršenju krivičnog dela davanjem saveta i uputstava kako da se izvrši krivično delo i stavljanjem na raspolaganje sredstava za izvršenje krivičnog dela, te stvaranjem uslova za izvršenje krivičnog dela“.

Osumnjičeni B.R, V.D, D.S, S.G. i T.R, pod uticajem osumnjičenog N.R, i pomognuti od strane osumnjičenih M.V. i J.D, kao službena lica, iskorišćavanjem svog službenog položaja i prekoračenjem granice svojih službenih ovlašćenja, privilegovali su firmi iz Niša, šaljući pozive za davanje ponuda u postupcima javnih nabavki privrednim subjektima pod kontrolom M.V, te zaključivanjem ugovora sa firmom iz Niša, pribavili firmi korist u vidu nezakonitog dobijanja posla po postupcima javne nabavke male vrednosti –građevinskih radova na adaptaciji obrazovnih ustanova, bez obezbeđivanja konkurencije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Za trgovinu uticajem je osumnjičeni N.R, od osumnjičenog M.V. zahtevao i dobio u više navrata poklon i to novac u iznosu ne manjem od 24.000 evra čime je osumnjičeni N.R, izvršio pet krivičnih dela trgovina uticajem u sticaju, osumnjičeni M.V., pet krivičnih dela trgovina uticajem u sticaju sa pet krivičnih dela zloupotreba službenog položaja u pomaganju, te osumnjičeni B.R, V.D, D.S, S.G. i T.R. po jedno krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti privedeni u Javno tužilaštvo za organizovani kriminal radi saslušanja, navodi se u saopštenju Javnog tužilaštva za organizovani kriminal.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

APEL DELIJAMA: Crvena zvezda objavila važno saopštenje pred meč sa Benfikom