SKOČIO U VODU NA NAGOVOR DRUGA: Devojčica čiji se brat utopio u barama Južne Morave u Malošištu kod Niša, za "Novosti"

J. Ćosin

15. 10. 2024. u 13:49

U NEDELjU smo moj brat Stefan i ja zajedno sa njegovim drugom N. R. krenuli do tih bara. Taj dečak je nekako nagovorio Stefana, pa sam krenula i ja sa njima.

СКОЧИО У ВОДУ НА НАГОВОР ДРУГА: Девојчица чији се брат утопио у барама Јужне Мораве у Малошишту код Ниша, за Новости

Mesto gde se utopio, Stefan Z. ( u uglu),Foto J. Ć./Privatna arhiva

Kada smo stigli, zvao je Stefana da plivaju, i on je pristao. Zvali su i mene da uđem, ali ja nisam pristala jer je voda bila hladna. Počeli su da se prskaju i N. R. je sve više i više mog brata navodio da uđe dublje u vodu. Onda ga je nagovorio da skoči "bombu", rekao mu je: "Ajde, skoči, ako nisi p...a, ajde, navijamo za tebe" i Stefan je tako isprovociran skočio. Voda ga je vukla i udavio se.

Ovako trinaestogodišnja Sonja za naš list, u prisustvu majke, opisuje dramu koja se pred njenim očima odigrala kada je njen godinu dana mlađi brat Stefan (12), navodno na nagovor druga, skočio u baru dubine preko jednog metra na Južnoj Moravi u Malošištu kod Niša i utopio se.

Nesreća se dogodila u nedelju između 15 i 16 časova, a videvši brata kako se davi, sestra je odmah otišla po pomoć, ali nesrećnom mališanu nije bilo spasa.

- Kada je čuo da policija dolazi, N. R. je pobegao, a u žurbi je ostavio prsluk. Iako je taj mali uvek bio problematičan i maltretirao i provocirao drugu decu, ipak smo se družili sa njim. A sad mog brata više nema, mrtav je - priča nam Stefanova sestra.

Kako saznajemo, ni sestra, a ni dečakova majka nisu odmah saznale da Stefanu nema spasa.

Dečakova majka Vesna, Foto J. Ć.

Nadale su se da je živ.

- Zvali su me telefonom. Rekli su mi: "Dođite odmah u šljunkaru, Stefanu nije dobro". A nisu hteli da mi kažu da je već preminuo. Kad sam otišla tamo, on je još bio u vodi.

Pokušavao je, jadničak, da se spase, ali nije uspeo, nije umeo da pliva. Dozivao je "upomoć, upomoć", ali nije sam mogao da se izbori sa dubinom. Udavio se naočigled sestre - jecajući nam govori neutešna majka Vesna. - Kad je stigao auto pogrebnog preduzeća, pala sam u nesvest.

Prema njenim rečima, njen sin je očigledno bio isprovociran da skoči u hladnu vodu.

- Taj N. R. je pobegao i svoje stvari je ostavio tamo u šljunkari. Čim je pobegao, znao je da je kriv - kaže Vesna.

- Moj sin nije ni hteo da ide tamo, ali taj dečak ga je uporno zvao.

Majka i sestra nastradalog Stefana kažu da su odmah otišli i u porodicu dečaka koji ga je odveo do bare, ali da niko od njih nakon nesreće nije bio tamo.

Plitko, ali hladno za kupanje

NENAD Stojiljković, vlasnik ribnjaka u blizini bare na kojoj se utopio dečak, kaže da je tamo voda plitka, ali hladna, pa ga je verovatno presekla.

- Telo je bilo na nekoliko metara od obale, voda je bila bistra, pa smo ga jasno videli na dnu bare. Svaki pokušaj spasavanja bio je besmislen, jer je bilo jasno da je preminuo.

Strašno je bilo to gledati i nama koji smo se tamo slučajno zatekli, mogu samo da zamislim kakvu je traumu doživela njegova sestra koja je sve gledala - kaže Stojiljković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ČUDO PRIRODE: Ptice, insekti i bitka za biodiverzitet