VIDEO IZOBLIČENE PRIKAZE, PA UBIO MALOLETNICU: Zakazana presuda Stojanu Iliću za ubistvo u Ripnju

S. J. M.

23. 09. 2024. u 21:41

PRVOSTEPENA presuda Stojanu Iliću, okrivljenom za teško ubistvo na svirep način Nevene Petrović (16) i pokušaj teškog ubistva njene majke, babe i ujaka biće izrečena u Višem sudu u Beogradu u četvrtak.

ВИДЕО ИЗОБЛИЧЕНЕ ПРИКАЗЕ, ПА УБИО МАЛОЛЕТНИЦУ: Заказана пресуда Стојану Илићу за убиство у Рипњу

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević/Fejsbuk/Stojan Ilić

Tužilac je danas u završnoj reči zatražila da se on osudi na doživotnu kaznu zatvora. Ona je navela da je dokazano da je izvršio oba krivična dela.

- I sam je priznao opisujući događaj i šta mu je prethodilo - kazala je tužilac. - Veštaci su utvrdili da on nije imao duševnu bolest, niti je bio zavistan od alkohola. Tog dana je bio u lakom pijanstvu. Utvrđena mu je blaga mentalna zaostalost i on nije bio neuračunljiv. Utvrđeno je i da je zločin počinio na svirep način, jer je žrtva trpela bol velikog intenziteta pre smrti. Ubado ju je dok se otimala i vrištala, sve dok se nije smirila. Kod okrivljenog je postojala svest da joj nanosi patnju.

Tužilac je navela da optuženi nema olakšavajućih okolnosti, da je ubio maloletnicu od 16 godina i hteo da pobije i članove njene porodice, kao i da je to nesvakidašnji zločin, koji treba kazniti sa najstrožom kaznom.

U sudnici je majka ubijene devojke Sanja Petrović sve vreme plakala, a povremeno i naglas ridala. Osim nje na završne reči došli su i ostali oštećeni baba Mirjana, ujak Dejan i deda Nenad.

Ilićev branilac Jakov Avramović kazao je da je pitanje uračunljivosti njegovog klijenta nedovoljno razjašnjeno, bez obzira na nalaz veštačenja.

- Ima i drugih dokaza koji dovode u sumnju njegovu uračunljivost, poput izveštaja psihijatra iz doma zdravlja Voždovac, koji je ranije utvrdio da Ilić boluje od depresije i izveštaj lekara specijaliste u zatvorskoj bolnici, koji mu je pronašao panične poremećaje i poremećaje ličnosti i dao mu lekove, koji se koriste za šizofreniju. Veštaci su kod njega evidentirali slušne halucinacije, privremeno odsustvo i blagu zaostalost, a tvrde da nema duševnu bolest - kazao je advokat Avramović.

On je rekao da se kod Ilića ne može ustanoviti racionalni motiv zločina.

- On iznosi sumanute ideje, kaže da ima crne misli, da im se ne može odupreti, da je pod crnom magijom. Kaže da je usnio porodicu ubijene kao veštice i izobličene prikaze i takve ih video na javi. Sve su to halucinacije - kazao je Avramović, navodeći da je bilo potrebno Ilića uputiti u zatvorsku bolnicu i uraditi novo neuropsihijatrijsko veštačenje.

On kaže da su svi svesni strahote počinjenog zločina, ali da treba doneti pravednu odluku.

- Ovo nije teško ubistvo, već atipično ubistvo za koje su karakteristične halucinacije i iracionalan motiv. Mnoštvo je tragova, nepostojanje plana bekstva, hteo je sebe da ubije - rekao je branilac. - On nije imao svest da nanosi dodatne patnje žrtvi. Nema dokaza za to. Delo je učinjeno u afektivnom stanju smanjene uračunljivosti.

Okrivljeni Stojan Ilić rekao je da mu je žao što se to desilo.

- Ja nisam bio svestan, da jesam ne bih to uradio - rekao je Ilić. - U crnim mislima sam bio, pod crnom magijom i to je razlog zašto sam ovo učinio.

Baba devojke Mirjana Petrović vikala mu je tada u sudnici da je bio svestan:

- Što onda nisi ubio sebe i svoje dete? Svestan si ti plan imao. Sedeo si kod mene normalan, pio kafu, mog muža odvezao na stanicu, vratio se i pokupio decu da vozi sa namerom da je ubije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KO JE SUPRUGA LANETA JOVANOVIĆA? Borili se za potomstvo, izgubili bebu, a sada imaju tri sina od kojih je jedan Zvezdin fudbaler (FOTO)