NAREDIO SAM DA GA UHVATE, PRITVORE I IZVEDU NA SUD: Ispitani svedoci na suđenju kuvaru za ubistvo u Topuskom

S. J. M.

15. 10. 2024. u 13:49

DVOJICA oficira srpske vojske devedesetih u Topuskom Đorđe Milikšić i Bogdan Jelić svedočila su danas u Višem sudu u Beogradu na suđenju tada vojnom kuvaru Radomiru Rokniću optuženom za teško ubistvo 4. avgusta 1995. godine vojnih policajaca Đura Krivokuće i Jova Novakovića u kasarni u Topuskom.

НАРЕДИО САМ ДА ГА УХВАТЕ, ПРИТВОРЕ И ИЗВЕДУ НА СУД: Испитани сведоци на суђењу кувару за убиство у Топуском

Foto D. Milovanović

Oni su ostali pri svojim detaljnim iskazima datim u tužilaštvu, a odgovarajući na pitanja punomoćnika sestre ubijenog Novakovića Nikole Nikodinovića, Milikšić je rekao da je tada kao komandant artiljerijske brigade bio na osmatračnici, jer je krenuo napad hrvatskih zločinaca na njih, kada mu je Jelić javio da je Roknić ubio dvojicu vojnika.

- Imao sam tada preča posla zbog napada, ali sam naredio da Roknića uhvate, pritvore i izvedu pred preki sud, kada se za to steknu uslovi. Znam da je Roknić dužio pušku, ali ne znam koju - kazao je Milikšić.

Jelić je ispričao da je tada bio u šumi, kada ga je neko pozvao "zelenim" telefonom i rekao da je Roknić ubio "žutog Srbina", kako su kaže zvali Krivokuću i Jovu, kojeg je on znao još pre rata kao policajca.

- Izvestio sam o tome komandanta i on je rekao da organizujemo poteru za Roknićem. Pozvao sam Gorana Gvozdenovića, komandira vojne policije, ali mi je rekao da nema dovoljno ljudi, pa su zvali policiju iz Topuskog. Posle mi je javljeno da je Roknić uhapšen - ispričao je Jelić.

On je rekao da to gde se desilo ubistvo i gde je bila smeštena vojna policija nije bila klasična kasarna, već privatna crvena kuća sa dvorištem sa leve strane ceste pre Topuskog.

Inače, nekoliko svedoka koji su tada bili u kasarni poput Gvozdenovića, Petra Ljubičića i Nikole Torbice, prema saznanjima branilaca Roknića, preminulo je proteklih godina.

Roknić je iznoseći odbranu ispričao da ga je to jutro Krivokuća verbalno napao u spavaonici i udario, nakon čega je otišao u kuhinju i uzeo pušku da ide u Petrinju da sredi neku dokumentaciju. Kada je bio u dvorištu iz spavaone je izašao Krivokuća i prema njegovim tvrdnjama psovao ga i govorio da će ga ubiti, pa je Roknić opucao u njega. Jedan od metaka pogodio je i Novakovića koji je sedeo na klupi u blizini. Posle toga Roknić je pobegao kilometar od kasarne i sakrio se u nekom šiblju, gde ga je pronašla i u stomak ranila vojna policija. Odvezen je u Glinu u bolnicu, gde je operisan, a pošto je bila hrvatska akcija "Oluja", prebačen je u Republiku Srpsku u bolnicu u Prijedor. Kasnije se doselio u Rumu, gde je živeo godinama bez dokumenata. Uhapšen je u maju 2023. godine, pošto ga je policiji prijavio komšija sa kojim se sukobio zbog nekih drva. Policija mu je prilikom intervencije tražila dokumenta i Roknić im je dao izbegličku i rekao da nema druga dokumenta. Tada je utvrđeno da je za njim raspisana poternica zbog ubistva, uhapšen je i odveden u pritvor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ČUDO PRIRODE: Ptice, insekti i bitka za biodiverzitet